1. Home
  2. Hund
  3. Öroninflammation – Hund
  1. Home
  2. Vanliga sjukdomar
  3. Sjukdom som drabbar hund
  4. Öroninflammation – Hund
  1. Home
  2. Vanliga sjukdomar
  3. Öroninflammation – Hund

Öroninflammation – Hund

Öroninflammation – Otit

Öroninflammation är ett vanligt problem hos hundar. Oftast är det långhåriga raser samt raser med hängande öron som får återkommande problem då bakterierna trivs i värmen, men alla hundar kan drabbas av öroninflammation nån gång i livet.

Orsak

Det finns många olika orsaker till att hundar kan få öroninflammationer. Några orsaker kan ha med rasen att göra, trånga, håriga och fuktiga öron har lättare att få inflammation. Öroninflammation kan även orsakas av parasiter, allergier, sår och hög produktion av öronvax.

Symptom

  • Kliar mot öra och skakar på huvudet
  • Illaluktande öron
  • Geggiga öron, vax, sekret
  • Smärta

Om en öroninflammation går så pass långt att trumhinnan spricker brukar hunden få mycket ont och gå med huvudet snett.

Vad kan jag själv göra?

Om du har en hund som visar något av ovanstående symtom kan du pröva att köpa receptfria örondroppar på Apoteket eller hos veterinärklinik och rengöra med enligt ordination på flaskan. Om inte hunden blir bättre efter ett par dagar kan starkare örondroppar behövas och ett besök till veterinär är nödvändigt. Misstänker du att hunden har öroninflammation och verkar mycket besvärad av detta så är det bäst att boka in en tid till en veterinär på en gång så att inte fler bakterier ska växa till sig.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Du har en hund som kliar mot öronen och skakar mycket på huvudet.
  • Du har en hund som har återkommande öroninflammationer som visar besvär igen.
  • Du har provbehandlat hemma och symptomen har inte försvunnit.
  • Du har en hund som visar på smärta runt öronen.

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.

För att behandla öroninflammationen behövs ett besök till en veterinär som kan ta prov från örat och kolla under mikroskop för att fastställa vad för typ av öronproblem det rör sig om. I vissa fall skickas sekret från örat för bakterieodling för att fastställa vilken antibiotika som angriper bakterien mest effektivt. Veterinären kollar också ned i örat med ett otoskop för att fastställa så att trumhinnan är intakt. Oftast tvättas även örat ordentligt hos veterinären.

Har man en hund med återkommande öroninflammationer kan det bli aktuellt att söva hunden för att kunna göra rent långt ned i hörselgången samt spola örat.

 

 

 

Updated on oktober 25, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS