1. Home
 2. Katt
 3. Hornhinnesår – katt
 1. Home
 2. Vanliga sjukdomar
 3. Sjukdom som drabbar katt
 4. Hornhinnesår – katt

Hornhinnesår – katt

Hornhinnesår kan drabba alla katter och uppstår vanligen av yttre trauma. Hornhinnan innehåller mängder av nerver och är därför mycket känslig och gör mycket ont att få ett sår i.

Orsak

Den vanligaste orsaken till att en katt får sår på hornhinnan är till följd av yttre trauma, exempel genom att ha sprungit in i en buske, lekt med annan katt eller fått in skräp/grus i ögat. Även infektioner och vissa bakterier kan skada hornhinnan samt vissa katter som har defekter på ögonlocken drabbas ofta av hornhinnesår till följd av detta.

Symptom

 • Kniper med ögat
 • Rinner från ögat
 • Försöker klia mot ögat
 • Ögonvitan kan bli röd

Vad kan jag själv göra?

En katt som visar symptom från ögonen rekommenderas alltid att söka sig till veterinär så snart som symptomen upptäcks. Detta för att ögonen är ett mycket känsligt organ och man vill undersöka och behandla skadan så fort som möjligt.

När bör jag söka mig till veterinär?

 • Du har en katt som kniper med ögat
 • Det vätskar från ögat
 • Katten försöker klia eller dra sig längs mattor med ögat

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom katten visat hittills.

Veterinären börjar med en grundlig undersökning av ögat för att se vilket sorts ögonproblem katten har. Misstänker veterinären hornhinnesår görs ofta en fluoresceinfärgning för att se om färgen fäster någonstans på hornhinnan och kan bekräfta ett sår. Veterinären kollar även efter infektioner samt letar efter bakomliggande orsaker till såret, exempel, främmande föremål, felväxta ögonhår eller inåtrullande ögonlock.

Behandling av hornhinnesår består ofta av lokalbehandling i form av, antibiotika och tårersättning men ibland ges även smärtstillande och antiinflammatoriskt oralt. Om det är en mycket djup skada och det finns risk för att det helt kan gå hål på hornhinnan krävs ofta kirurgis åtgärd.

 

Updated on september 24, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS