1. Home
  2. Katt
  3. Könsmognad – katt

Könsmognad – katt

I den här artikeln:

Utvecklingen hos katter går mycket snabbt, redan vid ett års ålder anses en katt vara vuxen något som man som djurägare kanske har svårt att ta in då det är vanligt att vi fortfarande ser dom som kattungar eller iallafall ungkatter de första åren.

Hankatt

På hankatter kan ålder för könsmognad variera något från individ till individ. Vissa hankatter blir könsmogna redan vid 6 månaders ålder och för andra dröjer det nästan fram tills de att de fyllt 1 år innan de når könsmognad. Det man som djurägare kan märka hos hankatter när de blir könsmogna är att de kan börja urinmarkera inomhus, vissa blir aggressiva mot andra katter i hemmet samt om katten är utomhus kan den lättare hamna i slagsmål med andra katter till följd av revirfighter. Katten kan även börja klösa på möbler och väggar.

Honkatt 

Precis som för oss människor når honkatterna könsmognad lite tidigare än vad hankatterna gör. Redan vid 6 månaders ålder kan honkatter blir könsmogna. Det märks ofta mycket tydligt när honkatter blir könsmogna och börjar löpa då det ofta börjar jama frenetiskt, de kan åla sig, lyfta på svansen och visa upp sig, samt även börja äta sämre. Till skillnad mot tikar som löper kanske 2 ggr/år så löper katter betydligt oftare en så. Om en katt inte blir dräktig under ett löp kan löpet avslutas och ett nytt påbörjas redan inom en vecka. Detta kan sedan upprepas fler gånger i följd vilket kan vara mycket tröttsamt för djurägaren då katten som sagt jamar intensivt under löp. Det är vanligt att honkatter löper under årets ljusare årstider och att de gör ett uppehåll under de mörkare årstiderna.

Updated on november 1, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS