Klobrott – hund

Orsak

Det största orsaken till att hundar får kloskador är helt enkelt för att det har för långa klor. Långa klor ökar risken för att hunden fastnar med klorna i diverse föremål och sliter av, får sprickor i eller flisar upp delar av klon. Många hundar får klobrott i samband med hopp och lek där klorna utsätts för plötsligt tryck.

Symptom

  • Slickar mot tassen
  • Kan blöda, ibland kraftigt
  • Hunden blir ofta halt och visar besvär från tassen med den skadade klon

Vad kan jag själv göra?

Om du har en hund med skadad klo kan man själv börja med att undersöka hur allvarlig skadan är. I vissa fall kan det röra sig om att det endast är en flik ytterst på klon och pulpan inte är inblandad. Då kan man själv klippa bort den delen och fortsätta ha koll. Det är även bra att klippa ner övriga klor hos hunden så att ytterligare kloskador inte riskerar att uppstå.

Ser man att hela klon är skadad, hänger snett eller har en spricka i sig är rekommendationen att uppsöka veterinär. Klobrott är inte akut men veterinär bör uppsökas inom närmsta dygnet då en skadad klo behöver åtgärd.

Tills att en veterinär har fått undersöka klon är det bra om man själv kan sätta på hunden en krage så att den inte kommer åt att slicka, man kan även tvätta bort eventuellt blod med en ljummen bomullstuss och om möjligt skydda tassen vid promenad genom att sätta på ett provisoriskt tasskydd i form av exempelvis en strumpa.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Hunden är mycket smärtpåverkad
  • Klon har spruckit hela vägen upp till tån
  • Klon pekar åt sidan

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.

Veterinären undersöker klon noggrant, om hela klokapseln är skadad och inte kommer kunna läka ihop får hunden ofta lugnande och veterinären tar bort hela klokapseln så att en ny frisk klo ska kunna växa ut. Veterinären rakar och tvättar rent runt om klon och hunden får ofta gå hem med ett litet tassbandage de första dygnet, därefter bör kon hållas torr och luftig. Hos veterinären skrivs ofta smärtstillande och antiinflammatorisk medicin ut. I vissa fall kan antibiotika vara motiverat. Hunden kommer även få en krage som ska förhindra att den kommer åt att slicka på klon. Kragen ska vara på i ca 10 dagar eller tills att hunden har slut visa intresse för klon.

Updated on augusti 28, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS