1. Home
  2. Vanliga frågor

Vanliga frågor

Få svar på vanliga frågor här!

Vad gör jag om min hund är överviktig?

Övervikt hos hundar blir allt vanligare, ca 50% utav våra hundar lider utav övervikt.

Precis som för oss människor finns det en hel del följdsjukdomar som kommer med övervikt.

  • Ledproblem – Artros, korsbandsrupturer
  • Andningsproblem
  • Högt blodtryck och hjärtproblem
  • Hudproblem
  • Cancer

För att undvika övervikt på din hund är det viktigt med rätt foder samt att hunden får ordentligt med motion. Har du dessutom en kastrerad hund så är risken för övervikt större då de går ner i matbehov med nästan 25% efter en kastrering.

Om det är så att du har en hund som är överviktigt så finns det hjälp att få från vår personal på Väsby Djursjukhus, vi kan hjälpa er med kosten och göra ’bantningsprogram’ för ditt djur och sätta upp en bra målvikt. På vår rehabiliteringsavdelning kan vi även hjälpa era djur om de drabbats av tex. artros och väger för mycket.

Min hunds öron luktar, vad kan det bero på?

Illaluktande öron är ofta ett tecken på öroninflammation hos hunden, vanligt är även att de verkar besvärade av öronen och kliar sig mycket.

Öroninflammation är ett vanligt problem hos hundar. Oftast är det långhåriga raser samt raser med hängande öron som får återkommande problem då bakterierna trivs i värmen, men alla hundar kan drabbas av öroninflammation nån gång i livet.

Symptom

  • Kliar mot öra och skakar på huvudet
  • Illaluktande öron
  • Geggiga öron, vax, sekret
  • Smärta

Om en öroninflammation går så pass långt att trumhinnan spricker brukar hunden få mycket ont och gå med huvudet snett.

Vad kan jag själv göra?

Om du har en hund som visar något av ovanstående symtom kan du pröva att köpa receptfria örondroppar på Apoteket eller hos veterinärklinik och rengöra med enligt ordination på flaskan. Om inte hunden blir bättre efter ett par dagar kan starkare örondroppar behövas och ett besök till veterinär är nödvändigt. Misstänker du att hunden har öroninflammation och verkar mycket besvärad av detta så är det bäst att boka in en tid till en veterinär på en gång så att inte fler bakterier ska växa till sig.

Mer information om öroninflammation på hund hittar ni här.

Hur vet jag om min hund har en livmoderinflammaton?

Livmoderinflammation är den vanligaste sjukdomen och anledningen till att tikar oavsett ras behöver akutopereras. Det är okastrerade, oftast äldre tikar som drabbas. Akut livmoderinflammation kan i värsta fall orsaka dödsfall. 

Symptom

Några symtom på livmoderinflammation är:

  • Illaluktande, ibland gröna flytningar
  • Feber
  • Ökad törst
  • Trötthet
  • Tiken slickar mycket mot vulvan
  • Smärta från buken

Observera att det inte alltid är lätt att upptäcka symptomen för livmoderinflammation då det finns både öppna och stängda pyometror.

Med öppen pyometra menas att en del av varet från livmodern droppar ut från vulvan, detta luktar ofta mycket illa och kan ibland vara blodblandat eller grönaktigt, varpå det är lättare att fatta misstanke om livmoderinflammation. Sen finns det även stängda pyometror, dessa är svårare att upptäcka och är oftast mer akuta för tiken då inget av varet i livmodern passerar. I dessa fall kan det vara svårare som djurägare att upptäcka pyometran, då symptomen kan vara diffusa och ni kanske bara märker att tiken är lite slöare en vanligt. Därför är det extra viktigt att som djurägare hålla koll på tikens löp. Får hon ett ändrat beteende veckorna efter löp så är det bättre att kontakta en veterinär för vidare rådgivning.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Du misstänker att din hund kan ha livmoderinflammtion
  • Du har en hund som efter löp börjat slicka sig mycket mot vulvan
  • Du har en hund som känns trött och orkeslös
  • Du ser flytningar från vulvan
  • Du har en tik som blir flåsig och dricker mer

Mer information om livmoderinflammation hittar du här.

Vad gör jag om min hund blir ormbiten?

Huggormsbett är allvarliga och kan vara livshotande. Stället för bettet svullnar kraftigt och giftet påverkar hjärta och inre organ vilket kan leda till hjärtarrytmi, cirkulationssvikt och/eller organsvikt. Hur kraftiga symptom det bitna djuret utvecklar beror mycket på hur stor mängd gift ormen injicerat vid bettet och individens egna motståndskraft.

Om ditt djur blir bitet

  • Håll djuret lugnt och stilla, låta det röra sig så lite som möjligt. Om möjligt bör du bära djuret. Om djuret är för tungt för att bäras skall det förflyttas lugnt och långsamt.
  • Manipulera inte punkten för bettet på något sätt, med exempelvis bandageomläggning eller nedkylning.
  • Uppsöka veterinär omgående för undersökning och behandling.

Mer information om ormbett hittar ni här.

Min katt har magrat av, vad beror det på?

Viktminskning på katt är ett problem som oftast drabbar äldre katter, själva viktminskningen i sig är ingen sjukdom utan ofta ett symptom på att något annat i kroppen inte är som det ska. Har man en katt som minskar i vikt är rekommendationen att boka en tid till en veterinär som kan undersöka katten och eventuellt ta blodprover. 
Orsak

Det finns många olika orsaker till att katter kan minska i vikt, viktigt att veta är att katter som äter med samma aptit som tidigare, inte ska minska i vikt. Det är också viktigt att veta att katter behöver äta dagligen och om du har en katt som har minskad aptit så är rekommendationen att kontakta veterinär snarast för att ta reda på varför den plötsligt inte är lika matglad längre. Några bakomliggande orsaker till viktminskning kan vara att katten har mask, diabetes, njursjukdom, tumör, tandsjukdom eller hjärtsjukdom.

Mer information om viktminskning på katt hittar du här.

Hur vet jag om min katt har öronskabb?

Öronskabb är ett vanligt problem hos katter, främst är det utekatter som drabbas av parasiten då den smittar katter i mellan och innekatter träffar inte andra katter i samma utsträckning som utekatter gör.

Öronskabb är en parasit som lever i huden i kattens öron. Parasiterna förökar sig i kattens örongångar och smittar lätt mellan katter, öronskabb kan även smitta mellan hundar och katter. I vissa fall kan man se öronskabben med blotta ögat men för att ställa diagnos behövs ett besök till veterinär som kan ta ett prov från örat och kolla efter öronskabb under mikroskop.

Symptom
  • Kliar mot öronen och skakar på huvudet
  • Har såriga öron
  • Öronen fylls med brunt/svart sekret

Observera att katter med öroninflammation har liknande symptom.

Mer information om öronskabb hittar du här.

Min katt har fått ett sår, vad gör jag?

Sårskador på katt är ett mycket vanligt problem som vi får se på djursjukhuset. Det vanligaste är att våra utekatter har gjort illa sig på ett eller annat sätt och behöver hjälp att åtgärda sår eller stickskador.

Orsak

Då vi inte vet vad vår katter gör när de är utomhus är det svårt att veta vad som kan ha hänt dem och veterinären kan endast gissa sig till vad som orsakat såren. I majoriteten av fallen är det utekatter som misstänkts ha bråkat med en annan katt som kommer in med, slit, riv eller bitskador.  Det är även vanligt att katter kommer in med sår som misstänks ha orsakas av grenar/pinnar, hundar, staket, allt som en katt kan tänkas fastna i eller springa in i när den är utomhus.

Det är inte ovanligt att katters sår blir infekterade och att det till följd bildas en varböld över området för såret.

Symptom
  • Synliga sår
  • Pälsen runt om såret kan vara kladdig
  • Kraftig svullnad kring området för såret
  • Katten kan dra sig undan
  • Katten kan slicka och kila på området för såret
  • Katten kan få minskad aptit
Vad kan jag själv göra?

Om du ser att din katt fått ett färskt sår som inte är djupt och katten inte verkar påverkad i övrigt kan du själv försöka tvätta rent med koksaltlösning, om katten kan komma åt att slicka på såret behöver du sätta på en krage då en katts mun är full av bakterier som annars börjar växa i såret om katten är där och slickar. Det kan vara bra att raka bort pälsen runt om kring såret för att få en bättre bild av skadan samt hålla håret borta under läkningsprocessen. Det är även bra att kontrollera såret dagligen och hålla katten inomhus tills såret är läkt.

Om katten har ett sår som ser infekterat ut, är stort eller djup, eller som inte läker behöver veterinär uppsökas.

Mer information om sårskador på katt hittar du här.