Öronskabb – katt

Öronskabb är ett vanligt problem hos katter, främst är det utekatter som drabbas av parasiten då den smittar katter i mellan och innekatter träffar inte andra katter i samma utsträckning.

Orsak

Öronskabb är en parasit som lever i huden i kattens öron. Parasiterna förökar sig i kattens örongångar och smittar lätt mellan katter, öronskabb kan även smitta mellan hundar och katter.

Symptom

  • Kliar mot öra och skakar på huvudet
  • Har såriga öron
  • Öronen fylls med brunt/svart sekret

Vad kan jag själv göra?

Om du misstänker att katten har fått öronskabb är det bästa du kan göra att boka in en tid till veterinär då öronskabb är besvärligt för katten och lätt smittar.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Om du har en katt som kliar mot öronen eller har såriga öron
  • Om du ser att katten har brunt sekret i öronen

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom katten visat hittills.

För att behandla öronskabb behövs ett besök till en veterinär som kan ta prov från örat och kolla under mikroskop för att se om skabb finns. Veterinären kollar också ned i örat med ett otoskop för att fastställa så att trumhinnan är intakt och att katten även inte har en pågående öroninflammation i mellanörat. Oftast tvättas även örat ordentligt hos veterinären.

Hos veterinären får ni sedan lämplig medicin utskriven för att behandla öronskabben, har ni fler katter i hemmet kan även dessa behöva behandlas.

 

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS