1. Home
 2. Hund
 3. Livmoderinflammation- hund
 1. Home
 2. Vanliga sjukdomar
 3. Sjukdom som drabbar hund
 4. Livmoderinflammation- hund
 1. Home
 2. Vanliga sjukdomar
 3. Livmoderinflammation- hund

Livmoderinflammation- hund

Livmoderinflammation är den vanligaste sjukdomen och anledningen till att tikar oavsett ras behöver akutopereras. Det är okastrerade, oftast äldre tikar som drabbas.

Livmoderinflammation – Pyometra

I Sverige är livmoderinflammation en utav de vanligaste akuta operationerna som vi utför.

Vad som händer i livmodern vid en pyometra är att den blir inflammerad vilket leder till att var bildas och fyller upp livmoder, när livmodern inte kan expanderas mer så spricker den tillslut och var tränger ut i buken.

Akut livmoderinflammation kan i värsta fall orsaka dödsfall.

Om du misstänker att din hund har fått livmoderinflammation behöver veterinär uppsökas snarast.

Symptom

Några symtom på livmoderinflammation är:

 • Illaluktande, ibland gröna flytningar
 • Feber
 • Ökad törst
 • Trötthet
 • Tiken slickar mycket mot vulvan
 • Smärta från buken

Observera att det inte alltid är lätt att upptäcka symptomen för livmoderinflammation då det finns både öppna och stängda pyometror.

Med öppen pyometra menas att en del av varet från livmodern droppar ut från vulvan, detta luktar ofta mycket illa och kan ibland vara blodblandat eller grönaktigt, varpå det är lättare att fatta misstanke om livmoderinflammation. Sen finns det även stängda pyometror, dessa är svårare att upptäcka och är oftast mer akuta för tiken då inget av varet i livmodern passerar. I dessa fall kan det vara svårare som djurägare att upptäcka pyometran, då symptomen kan vara diffusa och ni kanske bara märker att tiken är lite slöare en vanligt. Därför är det extra viktigt att som djurägare hålla koll på tikens löp. Får hon ett ändrat beteende veckorna efter löp så är det bättre att kontakta en veterinär för vidare rådgivning.

Orsak

Det är svårt att veta exakt vad som orsakar livmoderinflammation på hund och vem som drabbas. Det kan handla om bakterier som vandrat upp till livmodern under löpet som sedan växer, komplikation vid parning/förlossningar samt hormonella orsaker.

Tyvärr kan alla okastrerade tikar drabbas av livmoderinflammation. Vanligast är att det drabbar äldre tikar, men tyvärr har vi även ett flertal gånger fått in unghundar som efter sitt första löp fått inflammation i livmodern och behövt akutopererats. Det går inte att förutspå vem som kommer att drabbas utav livmoderinflammation, varpå det är rekommenderar att kastrera alla tikar som inte ska gå i avel för att undvika en akutoperation i framtiden.

En akut livmoderinflammation är en omfattande operation för tiken att gå igenom då de är väldigt sjuka när de kommer in till kliniken och kroppen måste arbeta mycket hårt för att försöka lindra inflammationen innan veterinären blir inkopplad och mediciner kan ges. Utöver att hunden är sjuk måste den dessutom gå igenom en narkos och sedan återhämtning efter operationen som kan påverkas av att hunden har nedsatt ork sen innan.

Det allra flesta djurägare som behöver akutoperera sin tik ångrar att de inte lät kastrera henne när hon var ung och frisk, då hon hade sluppit onödigt lidande men också för att en ung frisk individ klarar narkos och återhämtning mycket bättre mot vad en äldre sjuk individ gör, samt att det är betydligt billigare med en vanlig kastrering mot en akut operation.

När bör jag söka mig till veterinär?

 • Du misstänker att din hund kan ha livmoderinflammtion
 • Du har en hund som efter löp börjat slicka sig mycket mot vulvan
 • Du har en hund som känns trött och orkeslös
 • Du ser flytningar från vulvan
 • Du har en tik som blir flåsig och dricker mer

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började, när hunden senaste löpte, vilka symptom hon visat hittills. Det är även bra att veta vad hunden brukar ha för normaltemperatur då veterinären ofta kollar om hunden har feber.

För att diagnostisera livmorderinflammation kan ett flertal undersökningar krävas, veterinären kan behöva använda sig av blodprover, röntgen och/eller ultraljud för att få fram en säker diagnos innan man väljer att operera.

Visar undersökning på att det är en livmorderinflammation som orsakar besvären, operas hunden oftast inom närmsta timmarna.

 

 

 

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS