1. Home
 2. Katt
 3. Viktminskning – katt
 1. Home
 2. Vanliga sjukdomar
 3. Sjukdom som drabbar katt
 4. Viktminskning – katt
 1. Home
 2. Vanliga sjukdomar
 3. Viktminskning – katt

Viktminskning – katt

Viktminskning på katt

Viktminskning på katt är ett problem som oftast drabbar äldre katter, själva viktminskningen i sig är ingen sjukdom utan ofta ett symptom på att något annat i kroppen inte är som det ska.

Orsak

Det finns många olika orsaker till att katter kan minska i vikt, viktigt att veta är att katter som äter med samma aptit som tidigare, inte ska minska i vikt. Det är också viktigt att veta att katter behöver äta dagligen och om du har en katt som har minskad aptit så är rekommendationen att kontakta veterinär snarast för att ta reda på varför den plötsligt inte är lika matglad längre. Några bakomliggande orsaker till viktminskning kan vara att katten har mask, diabetes, njursjukdom, tumör, tandsjukdom eller hjärtsjukdom.

Symptom

 • Minskad aptit
 • Minskad vikt

För katter som matvägrar kan tillståndet snabbt bli mycket illa då katters lever tar stor skada redan efter ett par dagar utan mat, därför är det jätteviktigt att kontakta veterinär om ni har en katt som inte ätit på ett dygn.

Vad kan jag själv göra?

Om du har en pigg, ung, utekatt som äter med samma goda aptit som innan, kanske till och med mer än tidigare men som minskat lite i vikt kan du pröva avmaska den samt försöka hålla koll om katten kräks upp mask eller om det går att se mask runt anus på katten.

Om det inte finns misstanke om mask och du har en katt som du tycker minskat i vikt över tid, rekommenderas att boka in ett besök till en veterinär som får gå igenom katten. Samt om du har en äldre katt som går ner i vikt då det kan vara tecken på sjukdom i något av de inre organen.

När bör jag söka mig till veterinär?

 • Du har en katt som övertid minskat i vikt
 • Du har en katt som matvägrar eller visar mycket lite intresse för mat.

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom katten visat hittills.

Hos veterinären kan blodprover tas för att ta reda på hur värdena i kroppen ser ut, samt om medicin eller kanske foderbyte är aktuellt. Här på Väsby Djursjukhus har vi något som kallas för seniorkoll, det är en kontroll för våra seniorer där blodprover på bla lever, sköldkörtel och njurar ingår så att vi kan se hur värdena ser ut. Detta är bra att göra då det är det är vanligt att äldre katter kan få problem med de inre organen med åldern.

Vi rekommenderar att göra en seniorkoll på alla katter över 7år.

I inslaget nedan talar Marie Jury om de vanligaste orsakerna till att din katt kan minska i vikt och när du bör uppsöka veterinär.

Se klippet här.

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS