1. Home
 2. Katt
 3. Öroninflammation – Katt
 1. Home
 2. Vanliga sjukdomar
 3. Sjukdom som drabbar katt
 4. Öroninflammation – Katt

Öroninflammation – Katt

Öroninflammation – Otit

Öroninflammation är ofta mycket besvärlig för katten och katter kliar ofta överdrivet mycket mot öronen när de drabbas av öroninflammation. Öroninflammation kan drabba alla katter då det finns många orsaker till att öroninflammation uppstår.

Orsak

Det finns många olika orsaker till att katter kan få öroninflammationer. Några orsaker kan ha med omgivningen att göra, parasiter, allergier, varm och fuktig omgivning, föremål som fastnat i örat, eller i örongången exempel grässtrå. Även polyper, trånga hörselgångar och vissa sjukdomar kan påverka huden och orsaka öroninflammation

Symptom

 • Kliar mot örat och skakar på huvudet
 • Örat kan hållas nedfällt
 • Öronvax och lukt
 • Smärta

Vad kan jag själv göra?

Om du har en katt som visar något av ovanstående symtom kan du pröva att köpa receptfria örondroppar på Apoteket eller hos veterinärklinik och rengöra med enligt ordination på flaskan. Om inte katten blir bättre efter ett par dagar kan starkare örondroppar behövas och ett besök till veterinär är nödvändigt. Misstänker du att katten har öroninflammation och verkar mycket besvärad av detta så är det bäst att boka in en tid till en veterinär på en gång så att inte fler bakterier ska växa till sig.

När bör jag söka mig till veterinär?

 • Du har en katt som kliar mycket mot öronen
 • Du ser att katten har sår på öronen
 • Katten verkar ha ont från öronen
 • Du har provbehandlat hemma utan resultat

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom katten visat hittills.

För att behandla öroninflammationen behövs ett besök till en veterinär som kan ta prov från örat och kolla under mikroskop för att fastställa vad för typ av öronproblem det rör sig om. I vissa fall skickas sekret från örat för bakterieodling för att fastställa vilken antibiotika som angriper bakterien mest effektivt. Veterinären kollar också ned i örat med ett otoskop för att fastställa så att trumhinnan är intakt. Oftast tvättas även örat ordentligt hos veterinären.

Har man en katt med återkommande öroninflammationer kan det bli aktuellt att söva katten för att kunna göra rent långt ned i hörselgången samt spola örat och kolla efter eventuella bakomliggande orsaker.

 

 

 

Updated on oktober 25, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS