Ormbett

Ormbett

Huggormsbett är allvarliga och kan vara livshotande. Stället för bettet svullnar kraftigt och giftet påverkar hjärta och inre organ vilket kan leda till hjärtarrytmi, cirkulationssvikt och/eller organsvikt. Hur kraftiga symptom det bitna djuret utvecklar beror mycket på hur stor mängd gift ormen injicerat vid bettet och individens egna motståndskraft.

Om ditt djur blir bitet

  • Håll djuret lugnt och stilla, låt det röra sig så lite som möjligt. Om möjligt bör du bära djuret. Om djuret är för tungt för att bäras skall det förflyttas lugnt och långsamt.
  • Inte manipulera bettstället på något sätt, med exempelvis bandageomläggning eller nedkylning. (De punkterna är viktiga för att förhindra spridning av giftet)
  • Uppsöka veterinär omgående för undersökning och behandling.

Kortisonbehandling vid huggormsbett är inte ett motgift. Kortisonet minskar svullnaden kring bettstället och ger ett något förbättrat allmäntillstånd. Kortisonbehandling medför vissa biverkningar och kan även förstärka biverkningar från andra läkemedel. Nya rön visar dessutom att kortisonbehandling inte ger någon förbättrad överlevnad jämfört med fall som inte kortisonbehandlas. Om det är en lång resväg till veterinären, mer än 2 timmar, kan det vara motiverat att behandla djuret med kortison. Detta bör inte ske rutinmässigt utan efter kontakt med veterinär. Om djuret tidigare har haft en kraftig/livshotande allergisk reaktion mot något, vilket är ovanligt, kan det vara motiverat att djurägaren har kortison hemma för akutbehandling.

Hos veterinären

Hos oss undersöks djuret för bedömning av vilken behandling som skall sättas in. Blodprov tas för att se hur kraftigt giftet påverkat blodbild, och organ, så som lever och njurar. Djuret får i första hand smärtstillande mediciner samt vätska intravenöst för att stödja cirkulationen. Om djuret är kraftigt påverkat ges behandling med ormgiftantiserum, och/eller annan behandling efter behov. Väl hemma från en kortare eller längre klinikvistelse skall djuret hållas i strikt vila i en till fyra veckor beroende på hur sjukt det varit. Vanligtvis rekommenderas även återbesök för kontroll av hjärta, blodbild, lever och njurar efter en viss tid.

I klippet nedan ser ni även vår veterinär tala om vad man ska tänka på vid ormbett.

Se klippet här.

Updated on oktober 25, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS