1. Home
  2. Säsong
  3. Är ditt djur rädd för nyårsraketerna?

Är ditt djur rädd för nyårsraketerna?

I den här artikeln:

Nyårsafton och dess fyrverkerier närmar sig, vad kan du som djurägare göra för att minska stressen för ditt djur? 

Det bästa är så klart att försöka träna bort beteendet, men ofta krävs det då att man är ute i god tid. Kontakta en hundägarcoach eller beteendevetare för mer råd och tips.

Vad gör man nu då nyårsafton närmar sig med stormsteg? De sista minuten råd vi har, kommer här:

Hund

  • Använd feromoner och börja redan nu. Då kan du få en lugnare, tryggare och mer harmonisk hund. Man kan sätta in dem i väggkontakten, spray eller köpa speciell mat som innehåller feromoner.
  • Ge rikligt med stimulans under dagen lång promenad med mycket lek etc.
  • Lämna inte hunden ensam,men var noga med att inte ditt eget beteende bekräftar rädslan, erbjud en bekant och trygg miljö. Reagera inte tröstande på rädslan, det bekräftar bara att det finns något att vara rädd för. Tappa en godis eller lek med hunden när det smäller som värst men utan att trösta eller vara annorlunda.
  • Spela musik-detta avleder från ljudet av raketerna.

Katt

  • Använd feromoner och börja redan nu. Då kan du få en lugnare, tryggare och mer harmonisk katt. Man kan sätta in dem i väggkontakten, spray eller köpa speciell mat som innehåller feromoner.
  • Lämna inte din katt ensam eller med människor den inte känner i en främmande miljö.
  • Bygg en trygg frivillig koja men ljudisolering ( tex. låda med tjocka filtar över ) bädda med favoritfilt och kattmynta.
  • Ha din katt inomhus, stäng kattluckan. En rädd katt kan lätt springa vilse eller för högt upp i ett träd och inte kunna ta sig ned igen.

Om loppet är kört är ett veterinärbesök sista utvägen (det är svårt att veta första året eller andra, men har man försökt i flera år så vet man om det går) och då rekomenderar jag att ni frågar efter ett preparat som går på rädslan och inte enbart ett lugnande preparat då det inte går på rädslan utan bara gör ditt djur mer dåsigt. Då behövs en koll av hjärtat först och ett besök är nödvändigt, boka detta nu! Ett allternativ är också att ta er bort från fyverkerierna genom att tex köra långt ut på landet där ni får vara helt ifred om ni har den möjligheten! Den medicinska vägen bör vara den sista nödlösningen. Lycka till!

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS