Fukteksem – Hotspot
Fukteksem är ett relativt vanligt problem hos hundar. Oftast är det långhåriga raser och hundar som badar mycket som får återkommande problem då bakterierna trivs i värmen. Fukteksem är vanligare under sommarhalvåret då många hundar badar och pälsen kanske inte hinner torka ordentligt mellan baden. Fukteksem kan drabba alla hundraser.
Orsak
Hotspot orsakas av ett eksem som kliar och huden börjar vätska. Väskan från utslaget irriterar i sin tur huden runt om kring och fukteksemet sprider sig snabbt. Huden är ytligt infekterad i området runt om eksemet och missats ofta för ett sår. Bakterierna trivs i varm, fuktig och tät päls.
Symptom
- Rött & irriterat i huden
- Ihop kletad päls
- Vätskande sår liknande utslag
Vad kan jag själv göra?
Om du misstänker att hunden har drabbats av hotspot är det viktigt att raka bort pälsen i ett ganska stort område runt om såret så att frisk hud kommer fram och fukteksemet inte sprider sig. Därefter kan man tvätta området försiktigt men noggrant med schampo innehållande klorhexidin som finns att köpa på apoteket. Tyvärr kan fukteksem vara smärtsamt och det kan vara bättre att åka till veterinären så att hunden kan få smärtlindring före rak och tvätt. Krage kan också bli nödvändigt om hunden kommer åt att slicka på det drabbade området.
För att förhindra uppkomsten av fukteksem är det bra att torka hunden ordentligt rent efter regn och bad.
När bör jag söka mig till veterinär?
- Du har en hund som visar irritation i huden
- Du har provbehandlat själv men utan framgång
- Du har en hund som verkar ha mycket ont runt om fukteksemet
Hos veterinären
Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.
När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.
Veterinär bör uppsökas om huden verkar ha mycket ont av eksemet och det är svårt för djurägaren själv att raka och tvätta. Eller om eksemen trots egna försök fortsätter sprida sig eller inte lägger sig.
Hos veterinären får hunden ofta en injektion mot smärta innan behandlingen börjar, i vissa fall kan lugnande behöva ges. Därefter rakas området med stor marginal och tvättas mycket noggrant. Vidare skötselråd ges till djurägaren och i vissa fall kan även antibiotika bli nödvändigt.