1. Home
  2. Hund
  3. Fästingbett hos hund
  1. Home
  2. Tips och tricks
  3. Fästingbett hos hund
  1. Home
  2. Säsong
  3. Fästingbett hos hund

Fästingbett hos hund

Precis som vi människor kan hundar få fästingbett – vad ska man göra?

Sjukdom från fästingar

Det ska mycket till för att drabbas av en sjukdom från fästingar, de flesta bär inte på smitta. Dessutom behöver din hund inte bli sjuk även om den blivit smittad.

Hittar du en fästing på din hund är det ändå viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka hunden regelbundet under fästingsäsongen. För att förhindra fästingbett rekommenderar vi att gå igenom hundens päls varje kväll och även kamma. Det är först efter 48 timmar som fästingen kan överföra någon smitta alls, så man ska även ta bort de fästingar man ser. Sedan är det bra att använda ett fästingskydd rekomenderat av din veterinär eller apoteket för bästa skydd.

Borrelia och anaplasma

De sprids genom den vanliga fästingen ute i vår natur, Ixodes Ricinus, men det finns även den bruna hundfästingen som trivs i varmare klimat vid medelhavet och som överlever inomhus hos oss i Sverige. Den kan sprida sjukdomar så som babesia och erlichios, som normalt sett inte förekommer i Sverige. TBE ar mycket ovanligt på våra husdjur.

Anaplasma

Anaplasma är en bakteriell infektion som kan ge akuta symtom som feber, trötthet, dålig aptit, mag- och tarmstörningar, tecken på smärta eller ömhet samt brist på blodplättar. För att överföra smittan måste fästingen ha sugit blod minst ett dygn. Även om din hund får smittan behöver den inte blir sjuk, men hunden kan också bli dålig. Det tar ungefär 1-2 veckor från att hunden blivit biten tills den visar symtom. Hundar återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat anaplasma.

Borrelia

Borrelia orsakas av en bakterie som finns i fästingens tarmar. För att kunna infektera hunden måste fästingen suga blod i minst ett dygn. Det tar två till fem månader innan sjukdomen uppträder. De allra flesta hundar blir inte sjuka även om en fästing överfört smitta på dem. Symtomen är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma, stela leder och hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta.

I regel är det inte för just fästingburna sjukdomar som djurägare söker veterinär när de kommer in. Eftersom inkubationstiden för borrelia är flera månader kanske man inte kopplar ihop symtomen med att hunden haft fästingar. Kontakta alltid veterinär vid minsta misstanke om att din hund inte mår bra.

Eksem

Fästingbett kan, precis som andra småsår i huden, utlösa fukteksem, som också kallas hotspots, och ger kladdig hud och päls, samt smärta.

Hur kan man skydda sitt djur från fästingar?

Det finns en rad olika produkter som skyddar mot fästingar: tex. tabletter, halsband och spottonlösningar. Vaccin mot borrelia finns, men då det inte tar anaplasma rekommenderar vi fastingskydd hur som helst. Väljer man att vaccinera, grundvaccinerar man två gånger med tre veckors mellanrum och därefter vaccinerar man årligen i god tid före fästingsäsongen.

Fästingperioden

Normalt pågår fästingperioden i Sverige mellan mars och slutet av oktober. Det är olika vanligt med fästingar i olika landsändar. Fästingarna är aktiva när det är 5 – 7 plusgrader eller varmare. Det innebär att fästingarna är aktiva nästan året om i vissa delar av södra Sverige.

Fästingar på vintern?

Om du hittar fästingar på din hund under vintern bör du spara och skicka in dessa för analys. Fråga din veterinär om hjälp. Det finns fästingarter vi normalt inte har i Sverige, och har du fått in utländska fästingar behöver det åtgärdas med sanering (tex. den bruna hundfastingen).

Vad är fästingar?

Fästingen är ett litet leddjur, som är släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, gärna i lövskog. Fästingen går igenom fyra olika stadier i sin utveckling. Från ägg, till larv, till nymf och därefter till vuxen fästing. I de tre sistnämnda stadierna behöver fästingen suga blod för att utvecklas vidare. När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10 – 20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur eller en människa ska passera. Ofta är det möss eller sorkar som är värddjur, men fästingar kan också sätta sig på hundar och katter.

Hur stor är risken?

Olika hundar drabbas olika mycket. En del hundar gillar att ”dyka in” i växtlighet medan andra hellre håller sig till vägar och stigar och inte drabbas lika mycket. Fästingen kryper runt en stund på djuret för att hitta ett bra ställe att sätta sig på innan den biter. Fästingen sitter i 3 – 11 dagar och suger blod, sedan släpper den taget.

När du upptäcker en fästing, ta bort den på en gång. Ju snabbare, desto bättre. Då minskar risken att ditt djur smittas av sjukdom.

Vad kan du göra själv hemma?

Så här tar du bort fästingar

Använd helst fästingplockare. En del använder hellre fingrarna och andra pincett. Med pincett finns en risk att krossa fästingen om man är oförsiktig. Ta tag om fästingen nära huden och dra rakt ut. Det är bra att få med alla delar av fästingen men om huvudet eller mundelarna sitter kvar är det inte farligt. Det släpper inom något dygn. Fästingbettet kan ge en liten varig infektion, tvätta då med klorhexidin från apoteket.

Fästingmedel

Det finns olika former av receptfria fästingmedel för djur på apotek. Om du har katt använd alltid bara fästingmedel godkända för katter, aldrig medel för hundar. Katten kan bli sjuk och i värsta fall få kramper och dö av dessa. För alla djur är det viktigt att du tänker igenom de biverkningar som finns. Hunden kan till exempel slicka i sig fästingdroppar från pälsen om man har givit det för långt bak på kroppen, eller från andra hundar som är nybehandlade och få i sig giftet. Om hunden blir dålig, duscha och schamponera pälsen och skölj noga. Blir din hund mycket dåligt, kontakta veterinär.

Vad gör veterinären?

Behandling

Behandling sker utifrån sjukdom. Vid anaplasmainfektion samt borrelia fungerar antibiotika som regel väl. När det gäller eksem orsakade av hudsåret efter en fästing rakar man bort den kladdiga pälsen och tvättar rent. Beroende på problemets storlek kan man också ge medicin.

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS