Orsak
Det största orsaken till att katter får kloskador är helt enkelt för att det har för långa klor. Långa klor ökar risken för att katten fastnar med klorna i diverse föremål och sliter av, får sprickor i eller flisar upp delar av klon.
Symptom
- Slickar mot tassen
- Kan blöda, ibland kraftigt
- Katten blir ofta halt och visar besvär från tassen med den skadade klon
Vad kan jag själv göra?
Om du har en katt med skadad klo kan man själv börja med att undersöka hur allvarlig skadan är. I vissa fall kan det röra sig om att det endast är en flik ytterst på klon och pulpan inte är inblandad. Då kan man själv klippa bort den delen och fortsätta ha koll. Det är även bra att klippa ner övriga klor hos katten så att ytterligare kloskador inte riskerar att uppstå.
Ser man att hela klon är skadad, hänger snett eller har en spricka i sig är rekommendationen att uppsöka veterinär. Klobrott är inte akut men veterinär bör uppsökas inom närmsta dygnet då en skadad klo behöver åtgärd.
Tills att en veterinär har fått undersöka klon är det bra om man själv kan sätta på katten en krage så att den inte kommer åt att slicka, man kan även tvätta bort eventuellt blod med en ljummen bomullstuss och gärna hålla katten inomhus till att veterinär har fått undersöka den.
När bör jag söka mig till veterinär?
- Katten är mycket smärtpåverkad
- Klon har spruckit hela vägen upp till tån
- Klon pekar åt sidan
Hos veterinären
Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.
När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom katten visat hittills.
Veterinären undersöker klon noggrant, om hela klokapseln är skadad och inte kommer kunna läka ihop får katten ofta lugnande och veterinären tar bort hela klokapseln så att en ny frisk klo ska kunna växa ut. Veterinären rakar och tvättar rent runt om klon och katten får ofta gå hem med ett litet tassbandage de första dygnet, därefter bör kon hållas torr och luftig. Hos veterinären skrivs ofta smärtstillande och antiinflammatorisk medicin ut. I vissa fall kan antibiotika vara motiverat. Katten kommer behöva ha krage på och hållas inomhus i ca 10 dagar eller tills den har sluta visa intresse för att slicka på klon och klon ser ut att ha läkt bra.