1. Home
  2. Katt
  3. Livmoderinflammation – katt
  1. Home
  2. Vanliga sjukdomar
  3. Sjukdom som drabbar katt
  4. Livmoderinflammation – katt

Livmoderinflammation – katt

Katter som äter eller ätit p-piller har en ökad risk att drabbas av livmoderinflammation därför är det alltid bättre att kastrera en honkatt om hon inte är tänkt att avla på.  

Livmoderinflammation – Pyometra

I Sverige är livmoderinflammation en utav de vanligaste akuta operationerna som vi utför på hund, katter är inte drabbade i lika stor utsträckning, detta kan bero på att fler honkatter än tikar kastreras, då många vill ha sina katter utomhus samt att katter löper tätt och är ofta mycket högljudda vid löp.

Vad som händer i livmodern vid en pyometra är att livmodern blir inflammerad vilket leder till att var bildas och fyller upp livmoder, när livmodern inte kan expanderas mer så spricker den tillslut och var tränger ut i buken.

Akut livmoderinflammation kan i värsta fall orsaka dödsfall.

Om du misstänker att din katt har fått livmoderinflammation behöver veterinär uppsökas snarast.

Symptom

Några symtom på livmoderinflammation är:

  • Illaluktande, ibland gröna flytningar
  • Feber
  • Ökad törst
  • Trötthet
  • Slickar mycket mot vulvan
  • Smärta från buken

Observera att det inte alltid är lätt att upptäcka symptomen för livmoderinflammation då det finns både öppna och stängda pyometror.

Med öppen pyometra menas att en del av varet från livmodern droppar ut från vulvan, detta luktar ofta mycket illa och kan ibland vara blodblandat eller grönaktigt, varpå det är lättare att fatta misstanke om livmoderinflammation. Sen finns det även stängda pyometror, dessa är svårare att upptäcka och är oftast mer akuta, då inget av varet i livmodern passerar. I dessa fall kan det vara svårare som djurägare att upptäcka pyometran, då symptomen kan vara diffusa och ni kanske bara märker att katten är lite slöare en vanligt. Därför är det extra viktigt att som djurägare känna sin katt och om hon visar täcken på sjukdom att man tar kontakt med en veterinär för vidare rådgivning.

Orsak

Det finns flera orsaker till att en katt kan få livmoderinflammation, det kan handla om bakterier som vandrat upp till livmodern, komplikation vid parning/förlossningar samt hormonella orsaker.

Det går inte att förutspå vem som kommer att drabbas utav livmoderinflammation, varpå det är rekommenderar att kastrera alla honkatter som inte ska gå i avel för att undvika en akutoperation i framtiden.

En akut livmoderinflammation är en omfattande operation för katten att gå igenom då de är väldigt sjuka när de kommer in till kliniken och kroppen måste arbeta mycket hårt för att försöka lindra inflammationen innan veterinären blir inkopplad och mediciner kan ges. Utöver att katten är sjuk måste den dessutom gå igenom en narkos och sedan återhämtning efter operationen som kan påverkas av att katten har nedsatt ork sen innan.

Det allra flesta djurägare som behöver akutoperera sin katt ångrar att de inte lät kastrera henne när hon var ung och frisk, då hon hade sluppit onödigt lidande men också för att en ung frisk individ klarar narkos och återhämtning mycket bättre mot vad en äldre sjuk individ gör, samt att det är betydligt billigare med en vanlig kastrering mot en akut operation.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Om du har en katt som är allmänt låg och hängig.
  • Om katten slickar sig mycket mot vulvan.
  • Om du ser flytningar ifrån katten.
  • Om katten har feber.
  • Om katten har ont i buken.

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hon uppvisat hittills. Det är även bra att veta vad katten brukar ha för normaltemperatur då veterinären ofta kollar om katten har feber.

För att diagnostisera livmorderinflammation kan ett flertal undersökningar krävas, veterinären kan behöva använda sig av blodprover, röntgen och/eller ultraljud för att få fram en säker diagnos innan man väljer att gå vidare med medicin/operation.

Visar undersökning på att det är en livmorderinflammation som orsakar besvären, operas katten oftast inom närmsta timmarna. Det finns även möjlighet att försöka behandla inflammationen medicinskt, dock fungerar inte alltid den medicinska behandlingen och operation kan krävas ändå. Om katten inte ska användas i avel är det därför alltid att rekommendera en kastration.

 

 

 

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS