Magproblem – katt

Mage och tarm problem är ett mycket vanlig förekommande problem hos våra husdjur och kan bero på en mängd olika saker. Nedan har vi samlat information om mage och tarmproblem för katt.

Akuta tarmproblem

Det finns en mängd olika anledningar till att en katt får problem med diarré och/eller kräkningar. Vad som orsakar dem är svårt att veta, magproblem på katt kan bero på en mängd olika faktorer. Symptomen kan komma plötsligt till följd utav att dom ätit något olämpligt, eller så kan det bero på annan sjukdom i kroppen tex till följd av lever och njursjukdom.

Kräkningar

Om kräkningarna kommer plötsligt på en annars ung, frisk individ kan man misstänka att katten ätit något som antingen satt magen ur balans, eller att något har fastnat i magsäck eller tarm. Oftast är det kattungar som gillar att tugga på det mesta, men det händer även att äldre individer sväljer olämpliga föremål. Särskilt populärt bland katter att leka med, tugga på, och tyvärr även svälja är presentsnören och glitter. För en katt som har svalt exempel presentsnöre, kan tillståndet bli mycket kritiskt då tarmen kan träs upp och orsaka stopp vilket kräver en akut operation för att åtgärda. På långhåriga katter är hårbollar en vanlig orsak till kräkning.

Är din katt en äldre individ som börjat kräkas finns större anledning att misstänka att det finns en bakomliggande sjukdom till kräkningarna mer än att den har ätit något olämpligt, vilket det självklart också kan bero på. Men ofta ser vi äldre katter som kommer in med kräkningar som har försämrad funktion på nått eller några av de inre organen. Har du en äldre katt rekommenderar vi att du årligen kommer in på en seniorkoll för att ta blodprov som visar hur status på de inre organen mår och om man då upptäcker något avvikande kan det behandlas i ett tidigt skede istället för när det har gått så långt att katten utvecklat sekundära symptom som exempel kräkningar.

Diarré

Det är inte lika vanligt som kräkningar att en katt får problem med diarré, men självklart förekommer det att katter får diarré. Katter blir lätt stressade och kan få problem med diarré, tex vid miljöbyten, resor eller utställningar. Har man en katt med känslig mage kan även godis och foderbyten framkalla diarré.

Kroniska tarmproblem

Om diarrén eller kräkningar håller i sig i mer än tre veckor anses problemen vara kroniska. Detta betyder inte att katten inte kan bli bra igen utan att en utredning om varför det inte ger med sig behöver påbörjas.

Den vanligaste orsaken till att en katt har kroniska kräkningar är pga hårbollar som katten fått i sig när den tvättat sig. Vanligtvis passerar håret utan problem genom magsäck och tarmar men om håret fastnar kan det orsaka stora problem om katten själv inte lyckas kräkas upp det och en operation kan bli nödvändig för att få bort håret.

Även bakomliggande sjukdomar kan bidra till kroniska magproblem därför kan man hos veterinären behöva göra en grundlig utredning med blodprover och röntgen om katten inte blir bättre på skonkost.

Orsak

Det är inte alltid lätt att veta vad som orsakar magproblem på katt då det finns så otroligt många saker som kan påverka mage och tarmkanalen, nedan ser ni några:

  • Leversjukdom
  • Njursjukdom
  • Diabetes
  • Tumörer
  • Parasiter
  • Främmandekropp
  • Förgiftning
  • Allergi

Vad kan du själv göra?

  • Det är viktig att hålla koll på allmäntillståndet. Har diarrén/kräkningen kommit plötsligt kan man pröva ge skonkost ett par dagar och se om det ger med sig, ge små portioner ofta blir katten inte bättre behöver ni kontakta en veterinär.
  • På apotek och hos veterinärkliniker kan man köpa kosttillskott med bra bakterier för magen som kan hjälpa till att återfå balansen i tarmfloran.
  • Är katten en utekatt så kan det vara bra att ha katten inomhus närmsta dagarna för att kunna ha koll på allmäntillståndet och se om katten blir bättre eller sämre.
  • Vet du med dig att du har en individ som brukar tugga på olämpliga föremål eller växter är det såklart bäst att göra sig av med dessa eller förvara dom på en säker plats där katten inte kommer åt och innan du köper hem nya växter gå in på giftinformationscentralen för att ta reda på om växten kan vara giftig för katten.
  • Har du en katt som ofta kräks upp hårbollar kan det vara bra att själv borsta katten dagligen för att minska risken att håret följer med när katten tvättar sig. Det går även att söka hjälp hos de flesta veterinärkliniker som kan hjälpa till att raka ned pälsen. Det finns även olika foder som ska minska risken för hårbollar.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Om du har en kattunge eller äldre katt som får magproblem då dessa oftast blir uttorkade snabbt.
  • Om diarrén/kräkningarna är blodblandade.
  • Om katten tappat i vikt och får problem med diarré/kräkningar.
  • Om kattens allmäntillstånd blir påverkat och katten känns mycket slö.
  • Om du vet med dig att katten svalt eller tuggat på något olämpligt/giftigt.
  • Om symptomen eskalerar snabbt eller om katten inte blir bättre på skonkost.

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom katten visat hittills. Har ni ändrat något i kattens diet nyligen? Kan katten ha ätit något olämpligt? Det är bra att veta vad katten normalt väger för att se om katten tappat i vikt och om katten är nyligen avmaskad. Skriv gärna ned om katten äter några mediciner, vilka och hur ofta.

Hos veterinären kan det bli aktuellt med blodprover och röntgen för att kunna gå vidare i utredningen om varför katten blivit sjuk. I vissa fall kan en gastroskopi vara motiverad och i mycket akuta fall kan katten bli tvungen att opereras.

 

Updated on september 24, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS