1. Home
 2. Katt
 3. Övervikt – katt

Övervikt – katt

Övervikt hos katter är tyvärr ett växande problem i Sverige och det uppskattas att ca 5 av 10 utav våra katter lider utav övervikt. Det som är ledsamt med övervikt på katt är att det inte är katten själv som orsakat de extra kilona utan det är vi ägare som i det allra flesta fall ger katten för mycket kalorier tillsammans med för lite motion.

Orsak

Den vanligaste anledningen till att katter drabbas av övervikt är som sagt att vi ger för mycket mat mot hur mycket katten motionerar, även en kastrering kan bidra till ökad vikt då energibehovet för en kastrerad katt minskar.

Sjukdomar som kan komma med övervikt

Många utav de sjukdomar och krämpor som kan komma med övervikt liknar de som vi människor får.

 • Lever och njursjukdomar
 • Tandrelaterade problem
 • Diabetes
 • Ledproblem
 • Hjärtproblem

Vad kan jag själv göra?

För att undvika övervikt på din katt är det viktigt att utfodra med rätt foder samt försöka motionera katten. Många anser att katter motionerar sig själva och att katter gillar att ligga och sova mycket, det är delvis sant, men en överviktigt katt kommer automatiskt vila mer då de inte orkar motionera. Det du som djurägare får göra är att hjälpa till med motionen i dessa fall. Lekar där katten får röra på sig ordentligt och det kan även vara en bra sak att köpa en sele till katten och gå ut och gå promenader för att öka förbränningen. Det finns även många effektiva viktminskningsfoder att köpa på veterinärkliniker och djursjukhus som kan hjälpa till med viktminskningen.

Det är även vanligt att katter har fri tillgång till mat i hemmet, det som kan vara bra att göra då är att köpa ett viktminskningsfoder och tillsammans med personalen räkna ut hur mycket katten ska ha av fodret och anpassa den fria tillgången så att den inte överstiger lämplig mängd mat om dagen.

När bör jag söka mig till veterinär?

 • Du vill ha hjälp med viktminskning på katt
 • Om katten haltar eller verkar ha ont i kroppen
 • Om katten börjar dricka mer
 • Om katten lätt blir trött

Hos veterinären

Om det är så att du har en katt som är överviktigt så finns det hjälp att få från vår personal på Väsby Djursjukhus, vi kan hjälpa er med kosten och göra ‘bantningsprogram’ för ditt djur och sätta upp en bra målvikt. Det är viktigt att skynda långsamt när det gäller vikten så att katten fortfarande får i sig allt den behöver och inte svälter istället. Det är bättre att byta foder till ett viktminskningsfoder snarare en att dra ner på maten katten får nu, då var foder är utformat för att katten ska få i sig allt den behöver från fodret, minskar vi på fodergivan kanske katten inte kommer upp i rekommenderade doser.

På vår rehabiliteringsavdelning kan vi även hjälpa era djur om de drabbats av tex. artros och väger för mycket

Klicka här för att se inslaget med Marie Jury där hon går igenom vad som är bra att tänka på vid övervikt på katter..

Updated on september 24, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS