1. Home
  2. Katt
  3. Sårskador – katt

Sårskador – katt

Sårskador på katt är ett mycket vanligt problem som vi får se på djursjukhuset. Det vanligaste är att våra utekatter har gjort illa sig på ett eller annat sätt och behöver hjälp att åtgärda sår eller stickskador.

Orsak

Då vi inte vet vad vår katter gör när de är utomhus är det svårt att veta vad som kan ha orsakat deras skador. I majoriteten av fallen är det utekatter som misstänkts ha bråkat med en annan katt som kommer in med, slit, riv eller bitskador. Det är även vanligt att katter kommer in med sår som misstänks ha orsakas av andra djur eller av grenar/pinnar som katten kan falla ifrån eller springa in i.

Det är inte ovanligt att katters sår blir infekterade och att det till följd bildas en varböld över området för såret.

Symptom

  • Synliga sår
  • Pälsen runt om såret kan vara kladdig
  • Kraftig svullnad kring området för såret
  • Katten kan dra sig undan
  • Katten kan slicka och kila på området för såret
  • Katten kan få minskad aptit

Vad kan jag själv göra?

Om du ser att din katt fått ett färskt sår som inte är djupt och katten inte verkar påverkad i övrigt kan du själv försöka tvätta rent med koksaltlösning, om katten kan komma åt att slicka på såret behöver du sätta på en krage då en katts mun är full av bakterier som annars börjar växa i såret om katten är där och slickar. Det kan vara bra att raka bort pälsen runt om kring såret för att få en bättre bild av skadan samt hålla håret borta under läkningsprocessen. Det är även bra att kontrollera såret dagligen och hålla katten inomhus tills såret är läkt.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Du misstänker att såret är orsakat av en annan katt
  • Såret är av större karaktär
  • Området runt om kring såret visar täcken på infektion
  • Katten blir låg och drar sig undan
  • Katten får minskad aptit
  • Såret blir inte bättre trots att ni tvätta och hållit rent själva

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom katten visat hittills.

Beroende på vad för sår katten har kan behandlingarna skilja sig från varandra. Har katten en lindrigare sårskada kan det räcka med att raka området runt om kring samt tvätta rent såret ordentligt, veterinären undersöker även så fler sår inte finns gömda under pälsen. Har katten mycket ont kan smärtstillande och lugnande behöva ges.

Om såret är av större karaktär eller om det bildats en varböld vid såret, ges vanligen lugnande innan behandlingen börjar för att minska smärta men även eventuell stress för katten. Sedan åtgärdar man såret och ofta opereras ett dränage in i såret som ska hjälpa till att dränera bort vätska under huden. Dränaget sitter oftast i ett par dagar sedan behövs ett återbesök till veterinären som kan spola ur samt avlägsna dränaget.

Katten får även medicin och djurägaren får ofta med sig ett recept för att fortsätta medicineringen hemma. Smärtstillande, antiinflammatoriskt och även antibiotika kan vara motiverat.

Updated on november 8, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS