Lipom – katt

Lipom

Det är inte ovanligt att det med åldern kan dyka upp knölar på våra katter. Lipom kallas de godartade tumörer innehållande fettceller som kan finnas på kattens kropp. Fettknölar kan drabba alla raser och kan sitta lite var stans på kattens kropp. I vissa fall kan knölarna dyka upp på besvärliga ställen och kan då vara motiverade att kirurgiskt avlägsna.

Symptom

  • Rund eller oval knöl på eller under huden

Oftast upptäcks fettknölar när djurägaren klappar katten och kan då kännas som en oval knöl under huden. Katten har oftast inte ont när du tar på knölen.

Vad kan jag själv göra?

Det kan vara bra som djurägare att notera när knölen upptäcks, storlek samt utseende på knölen. Sedan kan du observera knölen under ett par dagar för att se om knölen växer eller inte. Då knölar kan uppstå av många olika anledningar, bla tumörer som kan vara både godartade och elakartade så är rekommendationen att alltid få kattens knöl undersökt av en veterinär.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Du upptäcker en knöl på din katts kropp som inte har funnits tidigare
  • Du upptäcker en knöl som snabbt vuxit i storleken
  • Din katt har en knöl som den verkar besvärad utav.

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom katten visat hittills.

Veterinären tar ofta prov från knölen och kollar under mikroskop för att fastställa vad för typ av celler det rör sig om. I vissa fall rör det sig om en fettknöl varpå man kan låta knölen vara kvar om katten inte är besvärad utav den. I andra fall kan veterinären rekommendera att kirurgiskt avlägsna knölen för att kunna skicka den på analys och ta reda på om det rör sig om en godartad eller elakartad tumör.

Updated on oktober 31, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS