1. Home
 2. Katt
 3. Den äldre katten
 1. Home
 2. Skaffa ett husdjur
 3. Den äldre katten
 1. Home
 2. Tips och tricks
 3. Den äldre katten

Den äldre katten

Precis som för oss människor så finns de sjukdomar som kan vara åldersrelaterade och kan drabba den äldre individen, tex så kan äldre katter bli stela, höra sämre, bli senila men även få andra sjukdomar som hör till åldrandet.

Orsak

Tyvärr är åldrande en naturlig del av livet även om katter i regel lever länge. Äldre katter blir lätt mindre aktiva och känns oftast inte lika lekfulla och nyfikna som yngre katter gör. Äldre katter kan också välja att spendera mer tid inomhus. Har du en utekatt som inte går ut lika mycket längre kan det vara bra att undersöka kattens klor då de inte slipas på samma sätt längre och du kan behöva hjälpa till och klippa klorna då och då.

Sjukdomar som kan komma med ålder

Många utav de sjukdomar och krämpor som kan komma med åldern liknar de som vi människor får.

 • Nedsatt syn och hörsel
 • Tandrelaterade problem
 • Tumörer
 • Artros
 • Diabetes
 • Njursvikt
 • Fetma

Vad kan jag själv göra?

Då katten blir mindre aktiv med åren är det bra att som djurägare vara uppmärksam på hur katten beter sig. Äldre katter kan få problem med att hoppa upp och ned för saker och det kan då vara snällt mot katten att placera ut en lägre pall så att den fortfarande kan ta sig upp till sin favoritplats om en sådan är belagd på en högre plats. Gamla katter kan även tycka att golven blir halare, då kan mattor vara ett bra sett för katten att lättar ta sig runt i hemmet.

Kattens kost behöver även ses över med åren och speciella seniorfoder finns för äldre katter.

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

Tyvärr går det inte att förhindra åldrandet men det finns mycket du som ägare kan göra för att kattens sista gyllene år ska bli så bra som möjligt. Har du en äldre individ rekommenderas att boka in en seniorkoll hos en veterinär som kan kolla igenom katten ordentligt. Blodprover kan tas för att se hur de inre organen mår och enkla åtgärder som exempel foderbyte kan vara att rekommendera. Nu för tiden finns även foder som är bra för många olika åkommor, tex njurvänliga, levervänliga eller ledvänliga foder. Äldre katter får tyvärr ofta problem med njurarna varpå en seniorkoll kan vara extra viktig att göra för att se att katten får rätt kost.

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS