1. Home
 2. Hund
 3. Adoption – hund
 1. Home
 2. Skaffa ett husdjur
 3. Adoption – hund

Adoption – hund

Att skaffa ett husdjur är alltid något man ska tänka igenom noga innan man gör, då det krävs mycket utav dig som djurägare både i tid, tålamod och i pengar. Men när det gäller just adoption av hund så är det kanske ännu viktigare att ha gått igenom beslutet både en och två gånger innan, då det är hundar som oftast redan har haft ett hem men utav någon anledning behövts omplaceras.

När du har bestämt dig för att adoptera en hund finns det lite olika organisationer att vända sig till. Många förknippar adoption med att adoptera en hund från utlandet, men det finns hundratals hundar i Sverige som behöver ett nytt hem. Innan man bestämmer sig för att adoptera från utlandet kan det vara värt att ta kontakt med en organisation i Sverige för att se  om ens nya vän kan finnas här.

Om du bestämt dig för att adoptera från utlandet är det bra att läsa på om smittorisker som finns med att importera en hund då det finns en hel del sjukdomar ute i Europa som vi inte har i Sverige och många av de kan vara svåra att upptäcka med tex blodprover då de kan ligga vilade i kroppen och inte blossar upp förrän senare i livet.

Exempel på sjukdomar som finns i Europa

 • Leishmanos – Smittas via sandmyggor och är en allvarlig parasitsjukdom. Leishmanios hos hund leder nästan alltid till allvarlig sjukdom och död.
 • Brucellos – Brucellos orsakas av brucellabakterier. Brucella abortus infekterar främst nötkreatur, häst och djur som idisslar men även hundar kan bli smittade.  Det finns flera arter och alla kan orsaka allvarlig sjukdom hos människa & djur.
 • Monocytär ehrlichios – Orsakas av Ehrlichia canis, en bakterie som sprids med den bruna hundfästingen. De flesta hundar får milda symtom men det finns fall hundar blir mycket dåliga och dör trots insatt behandling.
 • Babesios – Smittar via den bruna hundfästingen. Många som blir smittade uppvisar inte alltid symtom men de som får symtom kan bli väldigt sjuka då de får skador på de röda blodkropparna och kan utveckla anemi.
 • Rabies – Rabies orsakas av lyssavirus och orsakar hjärnhinneinflammation.
 • Hjärtmask & lungmask 

Vill du ändå göra något för de hemlösa hundarna ute i Europa rekommenderar vi att ni tar kontakt med en Svensk organisation för att få tips om hur ni ska gå till väga.

Updated on december 29, 2023

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS