1. Home
  2. Katt
  3. Dräktighet – katt
  1. Home
  2. Skaffa ett husdjur
  3. Dräktighet – katt
  1. Home
  2. Tips och tricks
  3. Dräktighet – katt

Dräktighet – katt

I den här artikeln:

Har ni bestämt er för att avla på er katt så rekommenderar vi först och främst att ni läser på ordentligt om dräktighet på katt och vad som förväntas av er som ägare inför en parning.

Före parning

Det är bra att boka in en hälsokontroll på katten innan ni parar henne för att säkerställa att hon är i god hälsa för att bli dräktigt, dessutom bör hon vara vaccinerad och avmaskad innan ni parar henne vilket kan göras hos veterinären.

Dräktighet och förlossningar är inte alltid riskfria, därför är det bra att ni som djurägare är beredd på att komplikationer kan tillstöta och att veterinärkostnader kan bli dyra om tex ett akut kejsarsnitt skulle behövas.

Även om katten inte är en raskatt rekommenderas att ni hittar en seriös hankatts ägare och bokar in en parning.

Det är inte att rekommendera att släppa ut en okastrerad honkatt och hoppas på att hon blir dräktig.

Efter parning

Katter är dräktiga i ca 65 dygn, +/- ca 3-4 dagar. Har du har en dräktig katt som passerat 65 dagar bör veterinär kontaktas då risk för komplikationer i dräktigheten ökar var dag efter dag 67-68 dagar. Om inte kattmamman kommer igång med sitt värkarbete i tid kan det bli aktuellt med ett kejsarsnitt, det är därför mycket viktigt för både mamman och kattungarna att du som ägare skriver ner exakt vilken dag hon parats på.

När katten sedan är dräktig kan du märka det på att spenarna svullnar, hon går upp i vikt och magen blir rundare, detta brukar ske efter ca 3 veckor.

En dräktig katt behöver få i sig mer energi än tidigare och bör därför stå på ett foder som är utformat för dräktiga & digivande katter.

Katten ska hållas inne under hela dräktighets perioden.

Updated on december 29, 2023

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS