Julen innebär inte bara kul, utan även då har vi många djur som besöker oss med olika problem som hör juletiden till.
Julgranen
- Julgranen kan se spännande ut för vilken valp eller katt som helst med fina glaskulor och glitter. Försök hänga dem lite högre upp bara, för glasbitar från trasiga julgranskulor är inte bra för små tassar med skärskador som följd.
- Glitter som katten tuggar i sig blir en katastrof för tarmarna där tarmen kan träs upp som ett dragspel på glittersnöret men mycket allvarliga konsekvenser som hål på tarmarna och bukhinneinflammation som kan vara mycket svår att bota. Det samma gäller presentsnören!
Julbordet och vad du ska vara uppmärksam på:
- Levande ljus – Levande ljus som kommer i kontakt med ditt djurs päls är en stor fara med potentiellt allvarliga brännskador som följd. Var aktsam!
- Nötter – Tänk på att nötter kan fastna i tarmen eller matstrupen.
- Choklad – Choklad är giftigt för våra hundar och katten. Teobromin ,som choklad innehåller kan inte brytas ned av våra hundar och katter utan blir istället som en förgiftning med illamående, dregling, kräkningar ,diarré och buksmärtor. Går det riktigt långt och vid höga doser så påverkar det nervsystemet och kan ge skakningar, rythmrubbningar i hjärtat och leda till plötslig död. Symptomen kan vara fördröjda upp till ca 10 timmar, men kommer vanligen efter ca 4 timmar. Kontakta därför omedelbart veterinär efter att ditt djur har råkat få i sig choklad och vänta ej! Det kan räcka med 60 gram mörk choklad för en hund som väger 10 kg. Det är ovanligt på katt då de vanligen inte sätter i sig så stora mängder,men en hund kan sluka en hel del snabbt!
- Russin – Ge inte russin till din hund då detta kan orsaka akut njursvikt vilket kan vara mycket allvarligt.
Julblommorna som kan vara giftiga för ditt djur:
- Julros
- Mistel
- Amaryllis
- Hyacint
- Lilja
- Oleander
Vintern för i sig också med sig faror att se upp för tex:
- Glykol smakar sött och slickas gärna upp av våra djur. Läckande bilar kan bli en dödsfälla på detta sätt. Denna förgiftning är mycket allvarlig och det räcker med små mängder. Kontakta omedelbart din veterinär om du misstänker att ditt djur fått i sig glykol! Symptomen är; ökad törst, kissar mer än vanligt, blir vinglig och kräks. Djuren blir snabbt sämre!
- Hal is kan ge allvarliga skador om ditt djur halkar okontrollerat i full fart tex. frakturer och muskelskador. Om isen är svag så vet vi alla att en isvak kan bli en dödsfälla!
Var försiktiga i vinterlandskapet och djursäkra era julfina hem!