Ca 1-2 % av hundpopulationen i Sverige har Idiopatisk epilepsi – primär epilepsi men sen finns det betydligt fler som kan få sekundär epilepsi pga anledningar som tex sjukdom eller förgiftning.
Det som händer när en hund får epilepsi är att hela eller delar av hundens kropp börjar krampa. Hunden faller ofta ihop och kan både kissa och bajsa på sig. Under anfallen är hunden ofta medvetslös.
Orsak
- Idiopatsik Epilepsi/Primär Epilepsi – Vanligen får hundar primär epilepsi mellan 1-3 års ålder. Idiopatisk epilepsi beror på en störning i impulsfrisättningen i hjärnan och tros kunna vara ärftlig.
Sekundär epilepsi
- Sjukdom på inre organ
- Tumörer.
- Förgiftning – I vissa fall kan förgiftningar utlösa krampanfall – kontakta alltid veterinär om ni tror att er hund kan ha ätit något giftigt.
- Levershunt – Ofta valpar som har en missbildning på levern.
Symptom
- Kramper i hela eller delar av kroppen
- Kissar/bajsar vanligen på sig under anfallen
- Saliverar kraftigt/tuggar fradga
- Är okontaktbara under anfallet
- Anfallet håller i sig allt från ett par sekunder till minuter
Vad du kan göra om du har en hund som krampar
- Ta tid på anfallet! – Om anfallet pågår i mer en 4-5 minuter eller om det kommer flertal anfall på kort tid – Kontakta veterinär akut.
- Skydda hunden mot skador – tex vassa kanter, fall från soffa/säng.
- Undvik kraftiga ljud och ljus – Hunden är extra känslig för detta under och efter ett anfall, lägg gärna över en filt på hunden.
- Övervaka andning och slemhinnor.
- Undvik transport under ett anfall – Har hunden endast fått ett anfall så låt hunden vila i lugn och ro och kontakta veterinär efter anfallet.
- Stoppa inte in några fingrar i munnen på hunden – Hunden är omedveten om vad som händer och kan inte kontrollera käkarna, risk för bitskada är stor.
När bör jag kontakta veterinär?
Efter ett anfall kan hunden vara mycket trött, desorienterad, förvirrad, hungrig/törstig. I vissa fall kan hunden uppträda aggressivt efter ett anfall.
Veterinär bör kontaktas för rådgivning om det är första gången hunden krampar och aldrig tidigare har haft ett krampanfall eller symptom på epilepsi.
Veterinär bör uppsökas om hunden har flertal anfall inom en kort period eller om anfallet håller i sig i flera minuter. Om ni misstänker att hunden har fått i sig något som kan orsaka kramperna. Om hunden är mycket medtagen efter anfallet eller har skadat sig i samband med anfallet.
Hos veterinären
Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.
När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började, om ni har sett att hunden ätit något olämpligt, står hunden på några mediciner, och om ni har ändrat något i hundens kost den senaste tiden. Det är även bra att veta vad hunden brukar ha för normaltemperatur då veterinären kan kolla temperaturen vid besöket.
Det kan finnas flera orsaker till att en hund får krampanfall varpå veterinären kan behöva använda sig av blodprover, röntgen eller ultraljud för att få fram en mer säker diagnos.
Idiopatisk epilepsi kan inte botas men symptomen kan lindras med medicin. Om hunden medicineras kan det ta ett par veckor för hunden att vänja sig med medicinen och hunden kan kännas tröttare under denna period.