Har man någon gång haft klåda själv så vet man att det stör närvaron något otroligt och är något som man lider mycket av. Det är samma för våra husdjur, tyvärr är det svårt att säga exakt vad som kan orsaka klåda hos hund.
Orsak
Det finns många olika orsaker till att hundar kan få klåda. Några av de vanligaste orsakerna är parasiter, infektioner eller allergi.
Symptom
Oavsett vad orsaken bakom klådan är så är symptomen i stort sett detsamma. Hunden har av någon anledning kraftig klåda. Det är inte ovanligt att hunden kliar så mycket att den själv orsakar sår på kroppen.
Vad kan jag själv göra?
Om din hund har klåda är det snällaste du kan göra mot den, att ta den till veterinären. Att gå runt med klåda är något om är mycket jobbigt och kan även vara smärtsamt för hunden. Då det finns så många olika anledningar till att en hund kan få klåda är det svårt att säga vad man kan göra själv utöver att ta hunden till veterinär.
När bör jag söka mig till veterinär?
- Hunden kliar onormalt mycket på sin kropp
- Hunden kliar sig mot öronen
- Hunden naggar och biter i pälsen
- Hunden är orolig och behöver klia även under vila
- Hunden har sår på huden
Hos veterinären
Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.
När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.
Har ni flera djur i hemmet kan det vara bra att uppmärksamma er på om flera av era djur har klåda då parasiter och vissa infektioner kan smitta.
Det gäller att ha tålamod när det gäller diagnostisering av klåda då det ofta kan ta tid innan man hittar det verkliga problemet till klådan. Hos veterinären börjar man ofta med att utesluta att klådan inte beror på någon form av parasit då detta är en vanlig orsak till klåda. För att upptäcka parasiter kan veterinären vilja ta prov från hunden och titta på under mikroskop.
Vad gäller infektioner orsakas dessa oftast av bakterier eller svamp i huden. Veterinären kan då vilja ta prov från huden för att titta under mikroskop samt i vissa fall skicka iväg prov från huden för bakterieanalys.
Om klådan inte är orsakad av parasiter eller infektion så kan det röra sig om en allergi. Hundar kan ha både födoämnesallergi och luftburen allergi. Det gå att ta blodprover och skicka iväg för allergitest för att se vad hunden kan vara allergisk mot. Allergiblodprover kan kosta en del varpå vissa väljer att påbörja en födoämnesallergiutredning på en gång istället. Det går ut på att sätta hunden på ett allergifoder där den inte får äta något annat en just de fodret under ca 8 veckor. Är hunden fri från klådan då finns det stor risk att hunden är födoämnesallergiker. Vill man kan man sedan börja introducera hunden till annat protein för att se om klådan återvänder. Viktigt att tänka på är att endast introducera en sak i taget så att man vet vad det är hunden eventuellt reagerar på.