1. Home
  2. Hund
  3. Kloklippning
  1. Home
  2. Katt
  3. Kloklippning
  1. Home
  2. Tips och tricks
  3. Kloklippning

Kloklippning

Hur gör du för att det inte ska blöda och få din hund att lugnt acceptera det?

Först och främst är det jätteviktigt att träna din hund redan som valp att acceptera hantering och även låta dig manipulera tassarna utan protest. Försök att göra det hela till en mysig stund då du pillar på tassarna och håller i tårna och får din hund att lugna ned sig för att sedan ta det till nästa steg igen när hunden är lugn.

Sedan kan man tex. med hunden i knät avslappnad och bekväm med hantering klippa några klor i taget och öva på att vara avslappnad under den korta stunden, öva sedan igen nästa dag. Ett kortare övningspass per dag räcker, annars kan din hund bli trött på övningen vilket inte är bra.

Lyckas du med träningen så blir en kloklippning inte alls en stress situation för din hund, eller dig för den delen.

Klipp gärna parallellt med “marken”, annars kan klon lätt splittras. Undvik den mjuka nervrika delen (pulpan) under klon.

11111

A= pulpa,den mjuka delen. B=den här delen kan klippas utan smärta eller blödning.

Svarta klor – som att famla i mörker. Jag ser inte pulpan!

Under klon kan du få mer ledtrådar till vart pulpan befinner sig och hur långt du kan klippa. Ofta är det även så att hunden rycker undan tassen om du gått närmre än var nervgränsen går. Men svarta klor ÄR svårt och man får lära känna sin hunds klor. Klipper man ofta och håller efter klorna så blir pulpan ej heller onödigt lång utan drar sig tillbaka till sitt normala läge. Slarvar man och låter klorna bli allt för långa växer även pulpan med klon och blir längre. Dessutom ökar risken för klokapselbrott med onödigt långa klor som har större risk att fastna och slitas av.

Vad gör jag om det börjar blöda?

Ta det lugnt. Det kan komma ganska mycket blod om man råkar klippa i pulpan. Det här gäller även klokapselbrott. Men det slutar alltid efter en kort tid. Du kan lägga på ett tassbandage i en halvtimma och sedan titta igen, då har det med all säkerhet slutat blöda! Försök att hålla dig ca. 1,5 mm från pulpan för att hunden inte ska tycka att det gör ont och då blöder det heller inte.

22222

A=pulpa. B=klokapsel. 1=du har klippt för långt och det börjar blöda från pulpan. 2=inte optimal vinkel, större risk för att klon splittras. 3=korrekt vinkel, parallellt med marken.

Klokapselbrott

Har det hänt så kan det komma en del blod eller ibland ganska lite beroende på hur mycket av kapseln som slits upp/av. Det är bra att då komma in till sin veterinär för att få klokapseln borttagen helt. Detta för att en ny klokapsel ska ha fritt fram att växa ut normalt och för att undvika infektion och inflammation som i värsta fall kan sprida sig upp i tån. Det tar lång tid för klokapseln att växa ut igen (precis som din nagel) och man kan behöva skydda tassen och klon en ganska lång tid framöver, framför allt vid promenader ute då asfalten lätt kan slita upp det intorkade tunna skyddet över pulpan igen.

Risken är också att klorna kan växa in i trampdynan och orsaka stor smärta om man inte klipper dem och håller efter.

Alltså träna och gör det till en trevlig stund och håll efter klorna så de inte blir för långa!

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS