1. Home
 2. Hund
 3. Övervikt – hund

Övervikt – hund

Övervikt hos hundar är tyvärr ett växande problem i Sverige och det uppskattas att ca 50% utav våra hundar lider utav övervikt. Det som är ledsamt med övervikt på hund är att det inte är hunden själv som orsakat de extra kilona utan det är vi ägare som i det allra flesta fall ger hunden för mycket kalorier tillsammans med för lite motion.

Orsak

Den vanligaste anledningen till att hundar drabbas av övervikt är som sagt att vi ger för mycket mat mot hur mycket hunden motioneras, även en kastrering kan bidra till ökad vikt då energibehovet för en kastrerad hund minskar med ca 25%.

Sjukdomar som kan komma med övervikt

Många utav de sjukdomar och krämpor som kan komma med övervikt liknar de som vi människor får.

 • Lever och njursjukdomar
 • Tandrelaterade problem
 • Diabetes
 • Ledproblem
 • Ökad risk för korsbandsrupturer
 • Hjärtproblem

Vad kan jag själv göra?

För att undvika övervikt på din hund är det viktigt att utfodra med rätt foder samt att hunden får ordentligt med motion. Det finns många effektiva viktminskningsfoder att köpa på veterinärkliniker och djursjukhus. Det kan också vara bra att tänka över hur mycket mat hunden får under ett dygn. Vanligast är att man utfodrar hunden morgon och kväll, sedan behöver man fråga sig själv hur mycket hunden får i sig utöver detta. Kanske får hunden några godisbitar, ett tuggben, en korvsnutt när ni lagar middag och kanske till och med rester som blir över? Alla dessa extrabitar är vad som leder till övervikt.

När bör jag söka mig till veterinär?

 • Du vill ha hjälp med viktminskning på hund
 • Om hunden haltar eller verkar ha ont i kroppen
 • Om hunden börjar dricka mer
 • Om hunden lätt blir flåsig, blir trött av att gå upp för trappor tar lång tid på sig att återhämta sig efter promenad.

Hos veterinären

Om det är så att du har en hund som är överviktigt så finns det hjälp att få från vår personal på Väsby Djursjukhus, vi kan hjälpa er med kosten och göra ‘bantningsprogram’ för ditt djur och sätta upp en bra målvikt. Det är viktigt att skynda långsamt när det gäller vikten så att hunden fortfarande får i sig allt den behöver och inte svälter istället. Det är bättre att byta foder till ett viktminskningsfoder snarare en att dra ner på maten hunden får nu, då var foder är utformat för att hunden ska få i sig allt den behöver från fodret, minskar vi på fodergivan kanske hunden inte kommer upp i rekommenderade doser.

På vår rehabiliteringsavdelning kan vi även hjälpa era djur om de drabbats av tex. artros och väger för mycket

Se inslaget med vår veterinär Marie Jury här.

 

 

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS