1. Home
  2. Hund
  3. Dräktighet – hund

Dräktighet – hund

I den här artikeln:

Har ni bestämt er för att avla på er hund så rekommenderar vi först och främst att ni läser på ordentligt om dräktighet på hund och vad som förväntas av er som ägare inför en parning.

Före parning

Det är bra att boka in en hälsokontroll på hunden innan ni parar henne för att säkerställa att hon är i god hälsa för att bli dräktigt, dessutom bör hon vara vaccinerad och avmaskad innan ni parar henne vilket kan göras hos veterinären.

Dräktighet och förlossningar är inte alltid riskfria, därför är det bra att ni som djurägare är beredd på att komplikationer kan tillstöta och att veterinärkostnader kan bli dyra om tex ett akut kejsarsnitt skulle behövas.

Sedan finns det en hel del regler och lagar att förhålla sig till, till exempel så står det i lagen att det är förbjudet att avla på hundar yngre än 18 månader, utöver detta kan det även finnas regler och riktlinjer för olika raser. För vissa raser krävs dessutom speciella veterinärundersökningar/intyg innan avel, därför är det mycket viktigt att börja i god tid att ta reda på vad som gäller för just er ras.

Det är även att rekommendera att hitta en seriös hanhunds ägare och bokar in en parning. Skriv gärna kontrakt innan så att det inte blir några frågetecken efter om ersättning, rätt till valp mm.

Efter parning

Hundar är dräktiga i ca 63 dygn. Räknat får parningstillfället är 58-68 dagar normalt.  Har du har en dräktig tik som passerat 65 dagar bör veterinär kontaktas då risk för komplikationer i dräktigheten ökar var dag efter dag 67-68 dagar. Om inte tiken kommer igång med sitt värkarbete i tid kan det bli aktuellt med ett kejsarsnitt, det är därför mycket viktigt för både mamman och valparna att du som ägare skriver ner exakt vilken dag hon parats på.

När tiken sedan är dräktig kan du märka det på att spenarna svullnar, hon går upp i vikt och magen blir rundare, detta brukar ske efter ca 5 veckor. Ultraljud kan göras efter ca 3 veckor och röntgen efter ca 6 veckor. Det är att rekommendera att röntga er tik efter hon har parats för att veta hur många valpar hon har i sig. Detta kan vara en trygghet när förlossningen sedan är igång då ni vet hur många valpar som ska komma. Om tikens värkarbete avtar eller slutar helt och ni vet att det finns valpar kvar finns chans att dessa går att få ut levande, antingen via värkstimulerande hos veterinären eller via kejsarsnitt. Om ni inte vet att det finns valpar kvar i tiken och hon inte gör några anlag för att fortsätta sin förlossning finns stor risk för allvarlig komplikation då dels valparna inte kommer överleva men även tiken blir mycket sjuk om hon har döda foster inuti sig.

En dräktig hund behöver få i sig mer energi än tidigare och bör därför stå på ett foder som är utformat för dräktiga & digivande hundar.

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS