1. Home
  2. Hund
  3. Så skyddar du ditt djur mot kyla
  1. Home
  2. Tips och tricks
  3. Så skyddar du ditt djur mot kyla
  1. Home
  2. Säsong
  3. Så skyddar du ditt djur mot kyla

Så skyddar du ditt djur mot kyla

När hösten och vintern kommer är det viktigt att inte glömma våra fyrfotade vänner. Ofta klär vi människor på oss flera lager innan vi går ut i regn och kyla men vi låter vår hund fortsätta precis som innan.

Valpar, sjuka hundar samt äldre hundar är de som har svårast att reglera kylan. För äldre hundar kan kylan vara jobbig då äldre hundar ofta har artros och ledvärk som blir värre vid kyla precis som för oss människor.

Andra faktorer som också påverkar hur bra hunden klarar av kyla är bla: Ras, pälstyp, och kroppsstorlek.

Några vanliga vinteråkommor som vi ser på kliniken är:

  • Tass skador –  skärsår efter hård och isig snö, fukt/svampskador i mellan tårna, vägsalt som torkar ut trampdynorna och kan leda till sprickor.
  • Skador orsakad av halka – korsbandsskador, benbrott.
  • Trafikskador – Under vinterhalvåret är de svårare för bilister att se gångtrafikanter och deras djur. Använd reflexer och lampor för att undvika en olycka.
  • Förfrysningsskador – Drabbar vanligen tassar, öronlappar, pungkulor, spenar och svans.

Symptom

  • Köldkramp i tassar – Hunden lyfter upp tassarna växelvis, kan halta och slicka sig mot tassarna under promenaden.
  • Gå stelt och långsamt
  • Darrar/skakar

Det finns även hundar som trivs mycket bra i kylan, en hund som vill leka i snön, springer på med att bra tempo på promenaden visar inga tecken på att vara påverkad av kylan.

Vad kan jag själv göra?

Sunt förnuft kommer man långt med, hundar och människor blir kalla av i stort sett samma saker. En fuktig hund fryser mer en vad en torr hund gör, därför kan en hund ibland uppvisa mer symptom på kyla vid milda minusgrader och kanske inga symptom fast det är 10 grader kallare nästa dag. Detta har att göra med att en fuktig hund blir kallare, om det regnar/snöar, är snöslask på vägen så kyls hunden ned mycket mer då dels tassarna blir blöta men även fuktig snö/regn landar på ryggen och kyler. Ett täcke kan därför vara bra att ha på hunden.

Precis som vi människor så håller sig hunden varm via rörelse, är ni ute på promenad så gå med ett raskt tempo, undvik att stanna längre stunder då kroppstemperaturen sjunker när man blir stillastående. Detta betyder även att man bör undvika att lämna hunden i bilen eller utanför affären under vintern. Är det mycket kallt ute och du har en hund som tycker kylan är jobbig kan det vara bra att korta ned promenaden och ta flera korta istället.

När ni kommer in från en promenad kan det vara bra att kolla igenom hunden efter förfrysningsskador samt torka hunden ordentligt och ha en varm (torr!) bädd att få lägga sig i. Tänk på att bädden kanske inte hinner torka mellan promenaderna och hunden är kall mycket längre om den hela tiden får lägga sig i en fuktig bädd.

Det finns även en hel del täcken och tasskydd på marknaden som kan vara ett bra hjälpmedel för hunden att klara av de kallaste dagarna.

Updated on februari 16, 2024

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS