Orsak
Den vanligaste orsaken till att en hund får sår på hornhinnan är till följd av yttre trauma, exempel genom att ha sprungit in i en buske, lekt med annan hund/katt eller fått in skräp/grus i ögat. Även infektioner och vissa bakterier kan skada hornhinnan samt vissa hundar som har defekter på ögonlocken drabbas ofta av hornhinnesår till följd av detta.
Symptom
- Kniper med ögat
- Rinner från ögat
- Försöker klia mot ögat
- Ögonvitan kan bli röd
Vad kan jag själv göra?
En hund som visar symptom från ögonen rekommenderas alltid att söka sig till veterinär så snart som symptomen upptäcks. Detta för att ögonen är ett mycket känsligt organ och man vill undersöka och behandla skadan så fort som möjligt.
När bör jag söka mig till veterinär?
- Du har en hund som kniper med ögat
- Det vätskar från ögat
- Hunden försöker klia eller dra sig längs mattor med ögat
Hos veterinären
Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.
När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.
Veterinären börjar med en grundlig undersökning av ögat för att se vilket sorts ögonproblem hunden har. Misstänker veterinären hornhinnesår görs ofta en fluoresceinfärgning för att se om färgen fäster någonstans på hornhinnan och kan bekräfta ett sår. Veterinären kollar även efter infektioner samt letar efter bakomliggande orsaker till såret, exempel, främmande föremål, felväxta ögonhår eller inåtrullande ögonlock.
Behandling av hornhinnesår består ofta av lokalbehandling i form av, antibiotika och tårersättning men ibland ges även smärtstillande och antiinflammatoriskt oralt. Om det är en mycket djup skada och det finns risk för att det helt kan gå hål på hornhinnan krävs ofta kirurgis åtgärd.