1. Home
 2. Hund
 3. Analsäcksinflammation – hund
 1. Home
 2. Vanliga sjukdomar
 3. Sjukdom som drabbar hund
 4. Analsäcksinflammation – hund

Analsäcksinflammation – hund

Analsäcksinflammation är ett vanligt problem hos hundar. Främst är det små raser som drabbas men alla hundar kan få analsäcksinflammation nån gång i livet.

Orsak

Precis innanför hundens analöppning, på var sida sitter det två doftkörtlar, analsäckar. Dessa körtlar ska automatiskt tömmas när hunden bajsar. I vissa fall så sker inte detta och det kan då bli inflammerat och även bildas var i analsäckarna. Analsäckarna avger en ganska stark, frän lukt och kan även tömmas om hunden blir rädd.

Symptom

 • Biter sig mot bakdelen
 • Drar rumpan mot golv/mattor/gräs
 • Slickar mot baken
 • Visa på smärta när hunden försöker bajsa

En analsäcksinflammation kan gå så pass långt att analsäcken spricker, detta är mycket smärtsamt för hunden och hunden kan då skrika till och vara mycket orolig.

Vad kan jag själv göra?

Om du misstänker att hunden har analsäckinflammation är det bäst att ta sig till en veterinär så att man inte riskerar att en böld bildas och analsäcken spricker. Fram till besöket kan man sätta på en krage på huden om den slickar mycket samt man kan tvätta/spola av baken med ljummet vatten.

När bör jag söka mig till veterinär?

 • Du har en hund som har upprepade problem med analsäckarna
 • Visar på smärta när den försöker bajsa
 • Hunden verkar besvärad av sin bakdel

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.

Hos veterinären undersöks analsäckarna och om analsäckarna endast är överfyllda kan veterinären hjälpa till att tömma analsäckarna, har hunden mycket ont kan smärtstillande och även ibland lugnande krävas.

Om det istället har blidas en inflammation i analsäckarna och kanske till och med blivit bölder som är nära att, eller redan har spruckit kan veterinären behöva ge lugnande och tömma men även spola ur analsäckarna ordentligt. Veterinären skriver även ut medicin för fortsatt behandling.

Hos en hund med återkommande problem kan man överväga att kirurgisk åtgärd och låta operera bort analsäckarna, detta ses dock som sista utväg då det kan vara svårläkt samt vara kan orsaka smärta för hunden efter operationen med tanke på vart operationssåren kommer att sitta.

Updated on november 16, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS