Cherry eye

Cherry eye eller körsbärsöga är ett problem som kan drabba alla hundar, dock finns det vissa raser som är mer benägna till att få problem än andra. Cherry eye är ofarligt för hunden, även om det kan se obehagligt ut.

Orsak

Vad som händer vid cherry eye är att körtlar som finns på baksidan av hundens ögonlock svullnar till följd av en inflammation. Körteln blir röd och kan svälla fram bakom tredje ögonlocket på hunden och se mycket obehagligt ut.

Symptom

  • Röd svullnad som sticker fram bakom tredje ögonlocket.
  • Rinnande ögon till följd av svullna körtlar
  • Hunden kan knipa med ögat om körtlarna irriterar hornhinnan

Vad kan jag själv göra?

Alltid när det gäller åkommor vid ögon är rekommendationen att söka sig till en veterinär som får undersöka ögat/ögonen. Ögonen är ett så pass känsligt organ i kroppen att det är dumt att avvakta om det skulle vara något som behöver medicin eller kirurgisk åtgärdas.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Du har en hund som visar irritation runt ögat
  • Du har en hund som kniper med ögat
  • Hunden har plötsligt fått en röd svullnad vid ögat

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.

Veterinären undersöker sedan ögat, i många fall behövs ingen åtgärd och cherry eye är inte farligt för hunden. Det som kan hända är att det nöter på hornhinnan och skapar irritation eller hornhinnesår, i dessa fall kan det vara motiverat med en kirurgis åtgärd och tårkörteln sys fast i sitt ordinarie läge.

 

Updated on september 3, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS