1. Home
  2. Hund
  3. Den äldre hunden
  1. Home
  2. Skaffa ett husdjur
  3. Den äldre hunden

Den äldre hunden

Precis som för oss människor så finns de sjukdomar som kan vara åldersrelaterade och kan drabba den äldre individen, tex så kan äldre hundar bli stela, höra sämre, bli senila men även få andra sjukdomar som hör till åldrandet.

Orsak

Tyvärr är åldrande en naturlig del av livet och vad som anses som gammal kan skilja sig med ganska många år mellan olika raser. I regel så lever oftast mindre raser längre än vad de stora raserna gör. Äldre hundar blir lätt mindre aktiva och känns oftast inte lika lekfulla och nyfikna som yngre hundar gör.

Sjukdomar som kan komma med ålder

Många utav de sjukdomar och krämpor som kan komma med åldern liknar de som vi människor får.

  • Nedsatt syn och hörsel
  • Tandrelaterade problem
  • Tumörer
  • Artros
  • Problem med prostata/livmoder
  • Senil
  • Fetma

Vad kan jag själv göra?

Tyvärr misstar vi oss ofta och tror att vår äldre hund inte vill eller behöver ha lika mycket aktivering längre, detta stämmer inte. Den äldre hunden är som sagt kanske inte lika framåt som en unghund är, detta betyder inte att de inte vill komma ut och upptäcka nya saker. Hundar anpassar sig efter sin flock varpå den äldre hunden kanske inte är lika initiativtagare längre utan väntar tills husse/matte säger att det är dags för promenad. Därför är det viktigt för den äldre hunden att husse/matte fortsätter aktivera den, motionen kan självklart anpassas men den ska inte tas bort. Äldre hundar kan även få svårare att hålla tätt under långa perioder och behöver därför kanske komma ut på fler korta promenader istället för lång.

För att hålla hundens nyfikenhet och intresse uppe kan en promenad på annan plats mot den vanliga längan vara ett roligt alternativ både för hunden och för dig. Även att få söka efter godis/leksaker är ett bra och rolig sätt att aktivera hundens hjärna, vilket är bra för att motverka att hunden ska bli senil.  Tyvärr misstas äldre hundar ofta för att de inte vill eller orkar leka, ta själv initiativet till lek, kel och bus.

Tänk även på att låta hunden bestämma när det är dags att korta ned promenaderna eller minska på tempot och inte tvärt om. Ju längre hunden är aktiv desto bättre kommer den må i sitt åldrande.

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

Tyvärr går det inte att förhindra åldrandet men det finns mycket du som ägare kan göra för att hundens sista gyllene år ska bli så bra som möjligt. Har du en äldre individ rekommenderas att boka in en seniorkoll hos en veterinär som kan kolla igenom hunden ordentligt. Blodprover kan tas för att se hur de inre organen mår och enkla åtgärder som exempel foderbyte kan vara att rekommendera. Nu för tiden finns foder som är bra för många olika åkommor, tex njurvänliga, levervänliga eller ledvänliga foder. Äldre hudar blir också ofta stela vilket kan vara tecken på artros, smärtstillande och antiinflammatoriskt kan vara lämpligt för dessa hundar att ha att ge vid behov så de inte ska behöva gå och ha ont.

Är din hund en senior? I inslaget nedan talar vår veterinär Marie Jury om den äldre hunden.

Klicka här för att komma till klippet.

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS