Furunkulos

Furunkulos är egentligen ett samlingsnamn på ett tillstånd som kan leda till att hundar får knölar eller bölder mellan tårna. Furunkulos är mycket problematiskt då det kan vara svårbehandlat och ett flertal besök till veterinär kan behövas för att få bukt på furnukulosen.

Orsak

Furunkulos uppstår när hårsäckarna mellan hundens tår av någon anledning blir inflammerade eller infekterade och spricker. Hårsäckarna läcker ut sitt innehåll på huden vilket kroppen attackerar och kapslar in och en böld uppstår.

Huden blir ofta inflammerad djupt ned i hundens hud. Det är inte ovanligt att stafylokockbakterier orsakar furunkulos. Andra orsaker till att en hund får problem med furunuklos kan ha att göra med hormonella sjukdomar, allergi, artros, demodex, främmande föremål i huden samt artros då hunden belastar tassarna på ett annorlunda sätt och högre påfrestning sätts på hårsäckarna.

Man har även sett att vissa raser löper större risk att drabbas av furunkuos, oftast är det strävhåriga raser så som boxer, rottweiler, bullterrier, bulldog, labrador och tax.

Symptom

  • Sår/bölder mellan tårna
  • Rodnad
  • Svullnad
  • Hälta
  • Smärta vid beröring
  • Hunden slickar eller biter på tassarna

Vad kan jag själv göra?

Om du har en hund som du misstänker furunkulos på kan man börja med att undersöka så att inga bölder har spruckit. Därefter om man har en hund som inte visar några besvär från knölarna kan man försiktigt tvätta tassarna med schampo innehållande klorhexidin och se till att torka ordentligt rent mellan tårna. Om hunden vill slicka på tassarna behöver man sätta på en krage på hunden. Man kan försöka hålla tassarna torra under/efter promenad genom att sätta på en sko. Det är även bra att hålla nere hundens vikt så man inte belastar tassarna i onödan.

Blir hunden inte bättre behövs ett besök till veterinär.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Du har en hund som är mycket besvärad av sina tassar
  • Du har försökt tvätta själv men tillståndet har inte blivit bättre / det har blivit sämre

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.

Då det finns flera orsaker till att en hund får furunkulos kan flera utredningar behöva göras för att ta reda på den bakomliggande orsaken till problemet.

Veterinären kan vilja ta prover från tassen för att se under mikroskop om det finns demodex, veterinären kan även vilja ta prov och skicka iväg på bakterieanalys. Eftersom att furnukulos även kan uppstå pga hormonella sjukdomar och artros kan blodprover och röntgenbilder behöva tas. Hunden kan sedan få behandling mot både furunkulosen samt eventuell mot bakomliggande orsak.

Updated on november 16, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS