1. Home
  2. Hund
  3. Sårskador – hund

Sårskador – hund

Sårskador på hund är tyvärr ett vanligt problem som vi får se på djursjukhuset och ofta är skador på hund av större karaktär.

Kom ihåg att det är du som ägare som är ansvarig för eventuella skador din hund utsätter andra hundar eller katter för, varpå du blir ersättningsskyldig för eventuella skador orsakade av din hund. 

Orsak

Till skillnad mot katter som kan få relativ små sårskador får ofta hundar större sårskador och i majoriteten av fallen så vet djurägaren vad som har hänt med hunden. En mycket vanlig orsak till sårskada på hund är hundbett. Trots att det finns lagar och regler som reglerar och rekommenderar koppeltvång så sker förvånansvärt många bitskador till följd av att lösa hundar går till attack, det finns även fall där hundar sliter sig från sin djurägares koppel och attackerar andra hundar.

Jakthundar samt hundar som springer mycket lösa ute i skogen kan drabbas av slit och stickskador och ibland även skador till följd av attacker från vilda djur.

Det är även vanligt att hundar får skador i, på eller under tassarna från exempel glasbitar eller pinnar.

Symptom

  • Synliga / blödande sår
  • Pälsen runt om såret kan vara kladdig
  • Kraftig svullnad kring området för såret
  • Hunden kan dra sig undan
  • Hunden kan slicka och kila på området för såret
  • Hunden kan få minskad aptit

Vad kan jag själv göra?

Om du ser att din hund fått ett färskt sår som inte är djupt och hunden inte verkar påverkad i övrigt kan du själv försöka tvätta rent med koksaltlösning, om hunden kan komma åt att slicka på såret behöver du sätta på en krage då en hunds mun är full av bakterier som annars börjar växa i såret om hunden är där och slickar. Det kan vara bra att raka bort pälsen runt om kring såret för att få en bättre bild av skadan samt hålla pälsen borta under läkningsprocessen. Det är även bra att kontrollera såret dagligen och om såret sitter på tassen så är det bra att skydda tassen vid promenad genom att sätta på en sko.

Om hunden har en mer omfattande skada orsakad av exempel sticksår eller slit/bitsår från annat djur och såret blöder kraftigt är det viktigt att försöka sätta tryck mot såret för att försöka stoppa blödningen, det är även bra att försöka hålla hunden så stilla det går för att inte skynda på blodtillförseln samt ta sig till närmsta veterinär. Det är inte bara hunden som blir chockad efter ett angrepp av annat djur, även du som djurägare blir chockad. Om möjlighet finns är det därför bra att få någon annan att köra er till veterinären samt ringa veterinärkliniken och meddela att ni är på väg in.

Om en hund blir biten av en annan hund och ägaren till den hunden är närvarande, om situationen inte är livshotande för hunden, så be att få uppgifter på den andra hundägaren. Be om personuppgifter, gärna legitimation samt telefonnummer till den personen då ägaren till hunden som orsakat skada är skyldig att ersätta eventuella kostnader till följd av skadorna.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Du misstänker att såret är orsakat av ett annat djur
  • Såret är av större karaktär
  • Området runt om kring såret visar täcken på infektion
  • Hunden blir låg och drar sig undan
  • Hunden får minskad aptit
  • Såret blir inte bättre trots att ni tvätta och hållit rent själva

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.

Beroende på vad för sår hunden har kan behandlingarna skilja sig från varandra. Har hunden en lindrigare sårskada kan det räcka med att raka området runt om kring samt tvätta rent såret ordentligt, veterinären undersöker även så fler sår inte finns gömda under huden och hunden kan får med sig en krage hem så att den själv inte slickar på såret.

Om såret är av större karaktär eller om det bildats en varböld vid såret, ges vanligen lugnande innan behandlingen börjar för att minska smärta men även eventuell stress för hunden. Sedan åtgärdar man såret och ofta opereras ett dränage in i såret som ska hjälpa till att dränera bort vätska från såret. Dränaget sitter oftast i ett par dagar sedan behövs ett återbesök till veterinären som kan spola ur samt avlägsna dränaget.

Beroende på vad som orsakat såret kan även annan behandling krävas, har hunden blivit allvarligt anfallen av en annan hund eller annat djur kan intensivvårdsbehandling vara aktuellt beroende på skadans omfattning.

Hunden får även medicin utskriven, smärtstillande, antiinflammatoriskt och även antibiotika kan vara motiverat.

Updated on november 1, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS