Skendräktighet är ett vanligt problem hos våra okastrerade tikar. Alla okastrerade tikar kan bli skendräktiga och man vet inte varför vissa blir skendräktiga och andra inte, bara att en stor del av de okastrerade tikarna visar symptom på skendräktighet efter löp.
Orsak
Orsaken till att hundar blir skendräktiga har att göra med hormoner i samband med hundens löp. Vad som händer är att hunden tror att hon är dräktigt trots att hon inte är det. För vissa blir symptomen lindriga och för andra är skendräktigheten ett stort problem och hunden blir mycket nedstämd. Det är inte ovanligt att skendräktigheten håller i sig i flera veckor, under samma period som en parad tik hade vart dräktig. Detta gör att skendräktighet är mycket jobbigt för både tiken och för djurägaren som kanske har en tik som är mycket låg och inte vill äta under denna period.
Symptom
En skendräktig tik kan få både psykiska och fysiska problem och det är inte ovanligt att hon har flera av nedanstående exempel.
Fysiska
- Svullna juver
- Bäddar och ordnar en plats för de valpar som hon tror ska komma
- Behandlar föremål, leksaker, gosedjur som valpar som hon vaktar
- Förändrad aptit, för vissa ökar aptiten och hos andra minskar eller avtar aptiten helt
Psykiska
- Orolig/nervös
- Aggressiv
- Låg
- Kan slicka mot juverna för att stimulera mjölkproduktion
Vad kan jag själv göra?
Om du har en tik som inte ska gå i avel och som får väldiga problem med skendräktighet efter sina löp kan det vara bra att som djurägare överväga att kastrera henne för att slippa den onödiga oron och stressen som skendräktighet medför. Om man inte vill kastrera tiken kan man försöka att lindra symptomen. Ta undan eventuella föremål som kan ses som valpar, om hunden slickar mot juverna kan det vara bra att sätta på en krage så att hon inte stimulerar mjölkproduktion. Ökar tikens aptit får man tänka på att begränsa foderintaget så hon inte går upp i vikt och lika så om aptiten minskar att man försöker få i hunden mat trots detta. Se till att stimulera tiken, gå extra promenader och även byta miljö att promenera i.
När bör jag söka mig till veterinär?
- Hunden blir mycket låg
- Hundens juver svullnar och verkar göra ont
- Hunden blir aggressiv
- Hunden verkar mycket orolig
Det finns medicin mot skendräktighet, har du en tik som har stora besvär är det bra att söka sig till en veterinär.
Hos veterinären
Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.
När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.
Veterinär måste alltid undersöka hunden innan medicin skrivs ut, detta för att utesluta att hunden faktiskt inte är dräktigt men även för att utesluta att hunden inte har drabbats av en livmoderinflammation.