Urinvägsinfektion är ett problem som kan drabba både hanhundar och tikar. Precis som för människor drabbas tikar oftare av urinvägsinfektion, detta är för att urinröret är kortare hos tikar än hos hanar, varpå bakterierna inte behöver färdas lika långt.
Orsak
Det finns fler orsaker till att hundar får urinvägsinfektion. I vissa fall kan de vara till följd av kristaller eller urinsten i urinblåsan, som gör att bakterier lättare får fäste. Även hundar med nedsatt funktion i njurar och diabetiker har lättare att få urinvägsinfektion, samt om hunden inte tömmer urinblåsan ordentligt eller om pH-värde och den normala bakteriefloran i de yttre urinvägarna rubbas.
Symptom
- Småskvätter
- Slickar sig mycket mot könet
- Verkar ha ont när den kissar
- Behöver kissa ofta
- Smärta från buken
- Urinen kan vara blodblandad
- Låg i allmäntillståndet
- Kan få feber
Vad kan jag själv göra?
Om du har en hund som plötsligt börjar behöver kissa oftare och kanske även börjat kissa inne eller har blod i urinen är rekommendationen att söka sig till veterinär så att man dels kan få utreda vad problemen beror på samt att om hunden behöver medicin så kan detta påbörjas snarast. Urinvägsinfektion är inte en akut åkomma men precis som hos oss människor så är det obehagligt och kan göra ont på hunden, varpå veterinär bör uppsökas snarast möjligt.
Vad man kan göra för att försöka förebygga urinvägsinfektioner är att rasta hunden precis innan läggdags samt snarast efter den vaknat så att man minskar tiden för urinen i blåsan. Man kan även se till att hunden dricker ordentligt och där med behöver kissa och då minskar tiden som urinen ligger i blåsan.
När bör jag söka mig till veterinär?
- Du har en valp som visar symptom på besvär från urinvägarna
- Du har en hund som behöver kissa ofta
- Hunden verkar ha ont när den kissar
- Det finns blod i urinen
- Du har en hund som är allmänt låg, kanske har feber
Hos veterinären
Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.
När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.
För att diagnosticera urinvägsinfektion behövs ett besök till en veterinär som kommer undersöka urinen från hunden. I urinprovet kollar veterinären bla pH-värdet, densiteten samt om det finns kristaller eller bakterier i urinen. Det kan även bli aktuellt att skicka urin för bakterieodling för att fastställa vilken antibiotika som angriper bakterien mest effektivt.
Då urinvägsinfektion kan vara ett symptom på annan sjukdom kan veterinären även vilja ta blodprover samt ultraljuda och/eller röntga buken.