1. Home
  2. Hund
  3. Viktminskning – hund
  1. Home
  2. Vanliga sjukdomar
  3. Sjukdom som drabbar hund
  4. Viktminskning – hund

Viktminskning – hund

Viktminskning på hund är ett problem som oftast drabbar äldre individer, själva viktminskningen i sig är ingen sjukdom utan ofta ett symptom på att något annat i kroppen inte är som det ska.

Orsak

Det finns många olika orsaker till att hundar kan minska i vikt, viktigt att veta är att hundar som äter med samma aptit som tidigare, inte ska minska i vikt. Några bakomliggande orsaker till viktminskning kan vara att hunden har mask, diabetes, njursjukdom, tumör, tandsjukdom eller hjärtsjukdom.

Symptom

  • Minskad aptit
  • Minskad vikt

Vad kan jag själv göra?

En hund som inte har ändrat någonting i vardagen på, kost eller motion bör inte utan anledning tappa vikt.

Om du har en pigg, ung, hund som äter med samma goda aptit som innan, kanske till och med mer än tidigare men som minskat lite i vikt kan du pröva avmaska, samt försöka hålla koll om hunden kräks upp mask eller om det går att se mask i avföringen hos hunden efter avmaskning.

Om det inte finns misstanke om mask och du har en hund som du tycker minskat i vikt över tid, samt om du har en äldre hund som går ner i vikt rekommenderas att boka in ett besök till en veterinär som får gå igenom hunden snarast. Detta kan vara tecken på sjukdom i något av de inre organen.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Du har en hund som övertid minskat i vikt
  • Du har en hund som matvägrar eller visar mycket lite intresse för mat.

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.

Hos veterinären kan blodprover tas för att ta reda på hur värdena i kroppen ser ut, samt om medicin eller kanske foderbyte är aktuellt. Här på Väsby Djursjukhus har vi något som kallas för seniorkoll, det är en kontroll för våra seniorer där blodprover på bla lever, och njurar ingår så att vi kan se hur värdena ser ut. Detta är bra att göra då det med åldern kan få förändringar på de inre organens funktion.

Vi rekommenderar att göra en seniorkoll på alla hundar över 7 år.

Updated on augusti 27, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS