1. Home
  2. Hund
  3. Vattensvans

Vattensvans

Vattensvans är en inflammation som vanligen drabbar hundar som gillar att bada. Det som kännetecknar vattensvans är att svansen nästan blir som förlamad och hänger rakt ned. Detta är troligen för att nerverna kring svansroten blivit inflammerade.

Orsak

Vattensvans uppstår ofta om en hund blivit kall och blöt om baken som bidragit till en inflammation i svansroten. Det är vanligt att hundar som badar mycket får problem men även hundar som blivit kalla och vart ute i regn och snö kan drabbas av vattensvans.

Symptom

  • Svansen hänger rakt ned
  • Hunden har ont från bakdelen
  • Tikar kan ha svårt att sitta ned och kissa

Vad kan jag själv göra?

Vattensvans kan gå över av sig själv det som är viktigt att tänka på om hunden drabbats är att hålla den skyddad från vatten tills att den har blivit bra igen. Undvik bad och ha gärna på täcke om det regnar samt torka hunden ordentligt om den utsätts för vatten. I förebyggande syfte kan man tänka på att torka hunden ordentligt efter bad eller efter att ha vart utomhus i regn och snö, samt se till att hunden blir varm igen.

När bör jag söka mig till veterinär?

  • Om hunden verkar ha mycket ont i bakdelen
  • Om hunden får svårt att uträtta sina behov pga svansen
  • Om tillståndet inte går över efter ett par dagar

Hos veterinären

Det görs alltid en individuell bedömning utifrån var patients egna behov, därför kan ett besök hos veterinären skilja sig från nedanstående information.

När ni kommer in till veterinären kommer det tas en grundlig anamnes, de kan därför vara bra att som djurägare ha koll på när problemen började och vilka symptom hunden visat hittills.

Veterinären gör en ordentligt undersökning av hunden samt utesluter att det kan handla om andra problem som exempel smärta från ryggen eller analsäcksinflammation. Om hunden är mycket påverkad kan smärtstillande och antiinflammatoriskt skrivas ut.

Updated on november 16, 2018

Was this article helpful?

Related Articles

Behöver ditt djur profesionell vård?
Är du osäker på om ditt djur behöver vård? Kontakta oss för en profesionell bedömning.
KONTAKTA OSS